Tags

, ,

(Redactie  de Volkskrant, 20 juli 2016)

De nieuwe Britse premier Theresa May wil het aantal migranten naar het Verenigd Koninkrijk beperken tot enkele tienduizenden per jaar. Dat zei ze woensdag tijdens een bezoek aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel. ‘Een van de boodschappen die de Britten met hun Brexit-stem hebben gegeven is dat ze de controle terug willen over de immigratie. Daar moeten we als regering dus actie op ondernemen’, aldus May.

Op het eerste gezicht is deze Britse wens een schending van het vrije verkeer van personen in de EU. Maar wat als er sprake is van een uitgangspunt dat feitelijk een illusie is, zoals nu blijkt dat illusies en idealen niet houdbaar zijn in de praktijk van alledag? We had bij het opstellen van de Verdragen ooit kunnen vermoeden dat de vrije verkeer van personen – diensten en goederen zijn in dit kader geen ander thema – doorkruist zou worden door de vluchtelingenstromen, waarmee de EU mee te maken heeft gekregen? Om die reden dient eigenlijk na de Brexit-uitslag een algehele evaluatie te worden gehouden om te bezien welke uitgangspunten met het oog op de realiteit gehandhaafd kunnen blijven en welke niet. Op die manier kan een permanent publiek debat worden gehouden waarin de Europese burger zich kan uitspreken.

#  May benadrukte dat de Britse regering zoekt naar een ‘duurzaam’ niveau van migratie. Dat betekent naar haar idee een paar tienduizend migranten per jaar, verklaarde ze.

Een duurzaam niveau in het zoeken naar een ideale maatstaf van migratiecijfers lijkt heel redelijk omdat alles in de huidige wereld gebaseerd is op duurzaamheid, zoals duurzame energie en economie.

# May zei verder dat ze ‘constructief’ wil samenwerken met Duitsland en de andere lidstaten om een ‘verstandig en ordelijk vertrek’ uit de Europese Unie te bewerkstelligen. Ze voegde daaraan toe dat het Verenigd Koninkrijk tijd nodig heeft om een onderhandelingspositie in te nemen voordat de scheidingsprocedure van start gaat. ‘Maar tijdens ons lidmaatschap zullen we de rechten en plichten blijven respecteren.’

# Over de handelsbelangen van het Verenigd Koninkrijk zei May alleen dat goede handel van levensbelang is voor de economie. ‘Het is duidelijk dat we een goede deal willen wat betreft verkeer van goederen en diensten’.

Wat als onder ‘een goede deal’ in de handelsbetrekkingen tussen het VK en de EU iets anders wordt verstaan?

http://www.volkskrant.nl/buitenland/britse-premier-may-wil-maximaal-enkele-tienduizenden-migranten-per-jaar~a4343392/