Tags

,

’Hiermee vier je geen democratie’ (Joris Polman, De Telegraaf online, 17 juli)

# Kaan Özgök van de Facebookpagina ’The Free Society Against Erdogan’ zit in het laatste kamp. „Dit was een toneelstukje dat me erg doet denken aan de beruchte Rijksdagbrand in 1933. Die was toen aanleiding voor de democratisch gekozen Hitler om de macht helemaal naar zich toe te trekken en Duitsland om te vormen naar een dictatuur.”

# Journalist Büyük trekt die parallel niet, maar heeft ook zo zijn bedenkingen. Juist het Turkse leger is berucht om meerdere geslaagde staatsgrepen. Dat de coup nu zo dramatisch mislukt, ondermijnt de geloofwaardigheid. „Tegelijkertijd zie je dat Erdogan meteen is begonnen met een grote schoonmaak. Duizenden rechters zijn bijvoorbeeld meteen geschorst. Het lijkt wel alsof er een draaiboek klaarlag.”

Hoeveel gevangenisruimte heeft Turkije vrij om alle vijanden van Erdogan op te sluiten? Het laatste getal bedraagt al zesduizend arrestanten. Maar dat de Turkse militairen zo primitief zijn opgetreden, met de kanttekening dat militaire coups niet meer van deze tijd zijn, moet toch worden opgemerkt dat de status van ‘democratisch gekozen’ vaak volkomen misleidend is. Erdogan heeft als schijndemocraat het wereldrecord politieke gevangenen nu op zijn naam staan. De naam Erdogan is zowel de EU als de NAVO onwaardig. En de militairen hebben dat nu ook ondubbelzinnig bewezen. In ons land zou er per direct een parlementaire enquête zijn opgetuigd.

Advertisements