Tags

,

De rust is terug in Turkije, de vrede niet (Redactie Trouw online 17/07/16, 14:03

Gülen

# Erdogan beschuldigt de invloedrijke geestelijke Fethullah Gülen ervan achter de couppoging te zitten. De in de VS woonachtige Gülen ontkent iets met de putch te maken te hebben.

# De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry is niet gecharmeerd van de beschuldigingen van de Turkse regering aan het adres van de VS. De Turkse regering heeft de VS om het uitleveren van Fethullah Gülen gevraagd, de Turkse minister Suleyman Soylu suggereerde zaterdag dat de Verenigde Staten achter de mislukte staatsgreep zat.

# Dat zorgde voor ergernis bij Kerry. Die zei dat de Turken eerst maar eens met hard bewijs moeten komen. Volgens AP heeft Kerry zijn Turkse collega Mevlut Cavusoglu laten weten dat “elke insinuatie over betrokkenheid van de VS bij de couppoging volslagen onjuist is en schade toebrengt aan de bilaterale betrekkingen tussen beide landen“.

# Erdogan weerde zich op zijn beurt op de Turkse televisie dat Turkije nooit moeilijk doet over Amerikaanse verzoeken tot uitlevering van ‘terroristen’.

Dit zijn voltrekt onvergelijkbare grootheden, maar dat weet Erdogan ook wel. Hij blijft mist produceren. Onwaardig diplomatiek handwerk van de Turkse sultan.

Advertisements