Tags

,

‘Reisje langs de Theems, Theems, Theems…’ (Corné van Zeijl, Beurs.fd, Katern Ondernemen/fd, 1 juli)

# Er is al veel gezegd en geschreven over brexit. Ik ben benieuwd naar de afloop, maar niemand die het weet. Als het Britse pond nog eens 7% verder daalt, is de Engelse economie gekrompen tot onder het niveau van Frankrijk. Dat zou een mooie headline in de populaire Britse tabloids zijn. Maar ja, die waren vooral voor een brexit.

# De impact op de markten is eigenlijk vrij beperkt. Nu zat er al een flinke angstpremie in de koersen verwerkt. Europese (dus niet het Verenigd Koninkrijk) bedrijven hebben ongeveer 11% van hun omzet in Groot-Brittannië. Een aantal Nederlandse voorbeelden met VK-exposure zijn BAM, Arcadis, AkzoNobel, Refresco, GrandVision, Intertrust, Aalberts, Heineken, Unilever en Relx. Ik geef u uit de losse pols een berekening.

# De economische groeiverwachtingen voor het VK worden zo’n 2% neerwaarts bijgesteld. Dat betekent een 8% lagere winst. Tel daar de 7% daling van het pond bij op. Dus in euro’s gemeten gaan de Europese bedrijven 15% minder verdienen in het VK. Maar ook de Europese economie zal minder draaien. Gemiddeld gaan economen uit van een 0,5% lagere economische groei. Daar komen ook nog de overige fall-out effecten bij. Omdat een bedrijf minder verdient, zal het gaan bezuinigen en daar hebben andere bedrijven weer last van. En natuurlijk hebben sommige bedrijven last van hogere pensioenlasten door de gedaalde rente.

Uit deze ‘losse pols’-berekeningen (en daarmee verwachtingen) blijkt dat de angst voor referenda ongetwijfeld zal zijn gegroeid en dat daarmee populistische en nationalistische verlangens naar volksraadplegingen drastisch geslonken zullen zijn of zelfs tot nul gereduceerd. Maar daarmee wordt de behoefte aan meer openheid en transparantie en dus indirect meer inspraak en medezeggenschap niet getemperd. Wel zullen er nieuwe politieke wegen moeten worden ontwikkeld om een evenwichtig instrument te ontwikkelen om politieke hervormingen gerealiseerd te krijgen, waar die noodzakelijk zijn, zonder dat de economie geschaad wordt.

# Als we alle negatieve effecten bij elkaar optellen komen we al gauw uit op een winstdaling voor de Europese bedrijven van een procent of vijf. En dat terwijl 2016 het jaar van het langverwachte winstherstel moest worden. In 2011 en 2012 hadden de Europese bedrijven last van de eurocrisis. In 2013, 2014 en 2015 had de terugval in de Emerging Markets een sterk negatief effect. Brexit zorgt dus voor het zesde jaar op rij voor winstteleurstellingen.

Wedden dat PVV en GeenStijl verder zullen zwijgen over een nexit?

# Is er dan niets positiefs te melden over brexit? Gelukkig wel, omdat het Britse pond voor Amerikanen in een jaar tijd met 15% is gedaald, zijn de boekingsaanvragen enorm toegenomen. In de Amerikaanse reiszoekmachine Kayak is na brexit het aantal zoekopdrachten voor tripjes naar Londen met 46% toegenomen. Het doet me erg denken aan het liedje van Louis Davids; Een reisje langs de Rijn, Rijn, Rijn. In de Duitse depressie van de twintiger jaren was een tripje langs de Rijn immens populair. Omdat door de sterke valutadaling alles in het geplaagde Duitsland extreem goedkoop was geworden. De Hollanders laafden zich er aan het goedkoop bier en goedkope wijn. Nu de Engelse economie een recessie nadert en het pond zo goedkoop is geworden, willen de Amerikanen hun reisje langs de Theems, Theems, Theems maken. En zich laven aan het goedkope Engelse bier. Als Louis Davids nog geleefd had, had hij er vast een liedje over gemaakt.

[Corné van Zeijl is portfoliomanager bij Actiam. Hij beheert de Nederlandse aandelenportefeuilles voor SNS, Reaal en Zwitserleven. Meer columns op fd.nl/cornevanzeijl]

Het ‘risico’ van nexit is dus verdwenen, maar dat betekent niet dat het denken over de toekomstige EU kan blijven voortgaan op de ingeslagen weg(en), want er mankeert te teel aan het functioneren ervan en de onvrede onder de bevolking is te groot. En de Europese Commissie is zeker naar aanleiding van de brexit te krampachtig bezig geweest afgelopen week, want in de verdedigingsmodus gesprongen.

Advertisements