Beste Mark, je kunt los (Column Marco Groot, Beurs, Katern Ondernemen/fd, 28 juni)

# De vlucht naar veilige waarden was fenomenaal. Een enorme stressreactie. Europese politieke leiders riepen direct om referenda. Jij zei dat een referendum in Nederland niet nodig is. Geef toe, ook een enorme stressreactie.

# Wat volgt? Rentes van de noordelijke eurolanden dalen nog verder. Ai! Japan wil de yen laten dalen. Lukt niet meer. De Fed wil de rente verhogen, dat is een ‘no go’, de dollar apprecieert. Het VK gaat inflatie importeren in een stagnerende economie. Recessie. Onze pensioenfondsen gaan renteklappen krijgen. En natuurlijk zal de ECB opkoopprogramma’s verlengen.

# Deze chaos is een enorme kans voor Nederland, voor ons. Vele financiële instellingen en bedrijven in Londen hebben hun personeel verteld zich voor te bereiden op een verhuizing naar het continent. Verhuizers hebben reëel twee halve opties  en één hele: Parijs, Frankrijk en Amsterdam. De logistiek in Parijs en Frankfurt naar de vliegvelden is om te janken, Schiphol is 15 minuten van Amsterdam.

# In Nederland spreken we Engels, Duitsers en Fransen zullen het nooit leren.

Geen wonder dat het de EU-economie, als grootste handelsblok ter wereld, nog niet gelukt is met deze zwakke infrastructurele gegevens dé economische grootmacht te worden. En om dan nog maar te zwijgen van de kapitale fouten die door de politiek op nationaal niveau (referenda) en bovennationaal (EU met de onbestuurbare instituties) niveau worden genomen. Ons enige houvast is dat andere mondiale grootmachten ook hun eigen blunders maken. En dat houdt de ‘zaak’ in het economische verkeer nog enigszins in evenwicht. Evenwichtige chaos wereldwijd.

Advertisements