Tags

,

‘EU in zware crisis na mokerslag’ (Rik Winkel, Economie & Politiek/fd, 27-6-16)

Het besluit van de Britse premier David Cameron om af te treden en het formele besluit om uit de EU te stappen over te laten aan zijn opvolger, heeft het Verenigd Koninkrijk in een politieke chaos gestort en stelt de EU voor de grootste crisis in zijn bestaan.

Europese leiders staan onder zware druk om de situatie onder controle te krijgen. De Bank voor Internationale Betalingen, de ‘bank der centrale banken’, onderstreepte zondag nog eens dat een brexit wel het laatste is waar de toch al zwakke wereldeconomie op zit te wachten.

Crisisbestrijding

De crisisbestrijding begint maandag in Berlijn met topoverleg tussen bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Francoise Hollande en de Italiaanse premier Matteo Renzi.

Dinsdag komen alle Europese leiders naar Brussel om uit de mond van Cameron te horen hoe hij de komende maanden voor zich ziet.

De scheiding der geesten krijgt de volgende dag symbolisch gestalte. Cameron is op de tweede dag van de Top niet meer welkom in het Raadsgebouw Justus Lipsius, omdat de andere 27 leiders onderling de politieke en praktische implicaties van een brexit willen bespreken.

De ministers van buitenlandse zaken van Duitsland Frank-Walter Steinmeier (L-3), Frankrijk Jean-Marc Ayrault (L-2), Nederland Bert Koenders (R), Italië Paolo Gentiloni (R-2), België Didier Reynders (L) en Luxemburg Jean Asselborn (R-2) bespreken de brexit bij het buitenhuis van het Duitse ministerie van buitenlandse zaken Villa Borsig in Berlijn op 25 juni. (Foto: Mehmet Kaman / Anadolu Agency / HH)

Scheidingsproces

In zijn uitnodiging voor de top rept Tusk van het ‘scheidingsproces’ dat wordt beschreven in artikel 50 van het EU-verdrag. Hij wil het ook hebben over de toekomst van een Unie met 27 leden.

Via sociale media werden gisteren al foto’s verspreid van een bijeenkomst van 27 EU-ambassadeurs en ‘sherpa’s’, persoonlijke vertegenwoordigers van de leiders.

Die staan onder druk van het Europees Parlement – dat dinsdag in spoedzitting bijeenkomt – om van Cameron snel duidelijkheid te verlangen over de vervolgstappen.

Geen haast

Maar Cameron heeft geen haast. De regels voor de exit-onderhandelingen zijn sterk in het nadeel van de uittredende lidstaat en Cameron voelt er niets voor om het zijn opvolger gemakkelijk te maken. Die moet de zware verantwoordelijkheid om het land na meer dan veertig jaar los te maken van de EU maar zelf dragen.

De zes oprichters van de EEG eisten zaterdag onder leiding van SPD-minister Frank-Walter Steinmeier dat Cameron dinsdag hom of kuit geeft, maar zondag kwamen er sussende geluiden uit het Kanzleramt.

Volgens Merkels rechterhand Peter Altmaier moet de Britse politiek de gelegenheid krijgen om de gevolgen van een brexit te overdenken. Hij verwacht de officiële aanvraag pas ‘over enkele weken of maanden.’

Geen plan

Volgens EU-diplomaten voelt Brussel aan dat de winnaars van het referendum geen plan hadden klaarliggen en nu niet durven doorbijten. Intussen lijken de gevolgen van een brexit nu pas door te dringen tot de publieke opinie.

Jonathan Hill, de Britse eurocommissaris van Financiële Diensten, maakte zaterdag zijn aftreden bekend. Zondag waarschuwde hij de City voor barre tijden. De regels voor de financiële markten zullen worden bepaald door de prioriteiten van de eurolanden, zonder dat de Britten nog tegengas kunnen geven.

Advertisements