Tags

, ,

Zij doen het denkwerk voor het kabinet (Annemarie Kas en Philip de Witt Wijnen, Katern Economie/NRCHANDELSBLAD, 25 & 26 juni)

Schaduwkabinet | Hoeveel moet of mag een volgend kabinet uitgeven? Topambtenaren, het Centraal Planbureau en De Nederlandsche Bank komen volgende week met hun invloedrijke advies.

# In 2010 en 2012 was de hoofdopdracht duidelijk. Iedereen was get erover eens dat het begrotingstekort onder de Europese norm van 3 procent moest omen. Nu zijn de opties veel breder. Moet de overheid investeren en zo ja: waarin? Of moet de staatsschuld verder naar beneden en zo ja, met hoeveel?

De Britse brexit-uitslag maakte duidelijk dat de bevolking/electoraat meer duidelijkheid van de politiek/politici en de regering wilde hebben. Het wordt dus ook tijd dat dezelfde wens geldt voor ons land. Alle fracties die in de afgelopen periode onder Rutte 2 minder bezuinigingen eisten, hielden daarmee geen rekening met de eisen van de EMU. Wanneer leren die fracties hun eigen aangepaste beleidswijzigingen voor te stellen. Voor de SP bijvoorbeeld minder JSF’s ten gunste van minder aantal te sluiten van verzorgingstehuizen. Alleen maar roeptoeteren en blaten tegen de regering is niet alleen zinloos, maar ook stomvervelend door de toehoorders op de publieke tribune en de luisteraars thuis via Politiek24.

Advertisements