Tags

, ,

‘We riskeren alles, maar waarvoor eigenlijk?’ (Wierd Duk, Nieuws/Het Parool, 25 juni)

Duitsland | Politieagente Kambouri hekelt geweld moslims

Met haar bestseller over geweld door jonge moslims doorbrak politieagente Tania Kambouri in Duitsland een taboe. Over de toekomst is ze pessimistisch: ‘Steeds meer burgers bewapenen zich.’

# Halverwege het gesprek zegt Tania Kambouri (32): “Weet je dat sommige rechters milde vonnissen uitspreken omdat ze bang zijn? Ze worden bedreigd door ethische clans. Libanezen vaak, die zelfs in de rechtszaal agressief zijn en mensen intimideren. En niemand grijpt in. Uit angst.”

# Het is om moedeloos van te worden, bekent de politieagente uit Bochum. “De burgers beseffen dat de staat het geweldsmonopolie dreigt te verliezen. Duitsers schaffen steeds vaker geweld aan, pepperspray of een handwapen, omdat ze denken dat wij hen niet meer kunnen beschermen.”

(…)

# Veel moslims, en dat is een explosieve mix, zegt de agente. “Ik vrees voor een serieuze toename van de onveiligheid. In de oude wijken trekken de oorspronkelijke bewoners weg. Buitenlanders nemen daar de straten over; mensen die de taal niet spreken, zich crimineel bedragen en geen enkele moeite doen om te integreren. Voor hen zijn wij kuffars. Ongelovigen, van wie je je verre houdt. In de no-go-areas die daar ontstaan, durf ik ’s avonds niet meer alleen te komen.”

# Met dergelijke, onverbloemde analyses werd Tania Kambouri tot haar verbazing een mediaster. De Kommissarin met het donkere haar en de donkere ogen schreef in 2013 een brandbrief over haar ervaringen met gewelddadige jonge moslimmannen op straat.

# De Duitse politiemacht wordt door moslimmannen gezien als ‘slap’ omdat agenten opdracht hebben te de-escaleren, zegt Kambouri. “Wij praten en argumenteren. In hun ogen ben je dan zwak. Tegen nieuwkomers zeggen ze: ‘In Duitsland heb je niets te vrezen’.”

(…)

# Toch heeft ze wel enige verandering in gang gezet. Duitse journalisten zeggen dat ze ‘blij zijn dat eindelijk iemand zegt wat wij ook denken, maar niet durven op te schrijven’. “Maar dan nog zwakken ze in het uiteindelijke interview mijn uitspraken af omdat ze bang zijn de lezers op te stoken.”

Er is dus iets grondig mis in ons buurland, al verschilt dat geweld van stad tot stad. En deze blog is vanzelfsprekend niet bedoeld om de populisten in ons land tot extra geroeptoeter te stimuleren. Maar op basis van dit nu in het Nederlands uitgebrachte boek kan hierover wel een debat in de Kamer worden aangevraagd, als dit probleem ook in ons land speelt.

Tania Kambouri: Vrouw in het blauw. Just Publishers, €16,95.