Tags

,

Brexit is geen goed teken voor de toekomst (James Kennedy, opinie/Trouw, 25 juni)

# Op dezelfde dag [Brexit van 23 juni] – afgelopen donderdag – stemde het Amerikaanse hooggerechtshof over de bescherming die president Obama wil bieden aan een deel van de 11 miljoen illegale migranten die in de VS wonen, met name gezinnen met legale kinderen. Met een 4 – 4 stem bleef het oordeel van lagere rechtbanken geldig, die dit wetsvoorstel hadden afgekeurd. De rechtszaak tegen dit beleid van Obama was begonnen door de Republikeinen, die zelf geen migratiebeleid hebben, hoewel hun presidentskandidaat Trump al heeft beloofd deze migranten te zullen deporteren – op kosten ban Mexico.

# Beide landen [VS en VK] zijn dus tot op het bot verdeeld over migratie en de politieke kloof lijkt zich alleen maar te verdiepen. De argwaan over migratie kan leiden tot vergaande politieke keuzes met enorme effecten. In de VS kan dit leiden tot de verkiezing van een president die nauwelijks weet wat een rechtstaat inhoudt. (…)

Het huidige populisme houdt in dat er zonder kennis van zaken over democratie en rechtstaat besluiten worden genomen die tot een samenleving leiden waarin alleen nog emoties en hartstochten leidend worden. Dat betekent het einde van diezelfde rechtsstaat en democratie, omdat de basiswaarden daardoor geen recht van spreken meer hebben. Het recht van de grootste mond en de verbaal sterkste schreeuwers krijgen de overhand. De voorsprong van het oude continent met zijn democratische stelsels op de rest van de wereld, zal die voorsprong zien wegkwijnen en zal terugzakken naar Middeleeuwse toestanden. De politieke en maatschappelijke  vooruitgang blijkt dus met één enkele stemming te kunnen worden omgezet in een pre-democratische maatschappij. Niets blijkt onmogelijk in deze tijden.

Advertisements