Tags

,

Bij de bank hangt de EU-vlag uit (Titia Ketelaar, Katern Economie/NRCHANDELSBLAD, 15 juni)

Brexit | Als de Britten volgende week vóór vertrek uit de EU stemmen, zal dat gevolgen hebben voor de City in Londen. Maar zijn die heel erg? “Brexit betekent hinder, irritatie, extra kosten.”

# Boleat: Op 1 april werd een grap gemaakt dat die me steeds aantrekkelijker in de oren klinkt: dat de City zijn onafhankelijkheid uitroept.”

# Dat er in de City wordt geklaagd over ‘Brussels regels’, hoort erbij, zegt hij. “Als je dan inventariseert welke regels, blijkt een deel G8- of G20-regelgeving te zijn, zoals Basel III [ de verhouding eigen vermogen versus uitstaande leningen bij banken, red]. Een deel zijn Britse regels, zoals bepaalde hypotheekbepalingen. En een deel zijn inderdaad Europese regels, waarvan we sommige ook zouden invoeren buiten de EU.”

Het valt dus reuze mee met die Brusselse dictaten, die bovendien allemaal zijn goedgekeurd door nationale parlementen. Geen thema zo opgefokt als ‘Brussel’ en de ‘EU’. Met dank aan alle populisten van deze wereld. En met dank aan de ‘briljante’ communicatietechniek van Brusselse voorlichtingsmachine. Wat hebben die ambtenaren daar nog veel te leren, alsmede de commissarissen, die ofwel als eurocraten zijn geselecteerd en afgevaardigd door het thuisfront, of direct perfect geïntegreerd zijn binnen de Commissie. Het is dus wachten op hun val.

Advertisements