Tags

, ,

Met ironie overleef ik (Peter Olsthoorn, Katern Letter & Geest/Trouw, 11 juni)

Hongarije is geteisterd door nazi’s, communisten en nationalisten, maar schrijver György Konrad wist van geen wijken. In het antisemitische land blijft hij opmerkelijk lichtvoetig. Totdat zijn gevoel voor humor hem in de steek laat.

Maar waarom bevatten uw harde woorden over het islamisme geen spoortje ironie?

# “Ja, islamisten staan haaks op humor. Iedereen met een andere denkwijze is zijn leven niet veilig. Nazisme, communisme en islamisme hanteren meedogenloze instrumenten. Buigen of gedood worden. Met de eerste twee was Europa grenzeloos naïef, nu wederom.”

Dit ééndimensionale wordt steeds kenmerkende binnen onze samenleving, en daarmee moet het Westen leren leven vanuit zijn gemiddelde driedimensionale en kosmopolitische levensstijl, die binnen de overige werelddelen minder vanzelfsprekend zijn. Maar waar de contrastrijke werelddelen minder problemen opleverden, wordt dat nu een ander verhaal nu steeds meer vluchtelingen naar Europa toekomen, en daarmee de meerdimensionale bevolkingsdelen geconfronteerd worden met eendimensionale burgers in eigen land met hun haatgevoelens tegenover de vluchtelingen die aan de deur kloppen. De extreemrechtse delen van het politieke spectrum (PVV, VNL en mogelijk ook Denk) voeren daarmee de druk op tegenover het middengebied, dat ook krimpt. In dit politiek gepolariseerde klimaat wordt van iedereen beheering gevraagd.

Advertisements