Tags

, , , ,

‘We willen Nederland een spiegel voorhouden’ (Carla van der Wal en Sjoerd Marcelissen, Nieuws/Het Parool, 6 juni)

Politiek|Bijeenkomst van omstreden partij Denk

Bijna iedereen heeft een mening over Denk, de partij waarbij Sylvia Simons zich aansloot. Maar wie zijn de aanhangers van de partij, en wat spreekt hun aan? ‘Er wordt met twee maten gemeten.’

# ‘Ja, ze [Fatma Yesilkir met dochter Suheda] kent de heftige uitspraken van Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk, de twee Tweede Kamerleden van Denk, afgesplitst van de PvdA. Die ziet ze als een tegengeluid, tegen de scherpe toon van Wilders. “Dan kom je uiteindelijkl in het midden uit”, edeneert ze. Fatma vult aan: “Het gaat er ook om dat Nederland een spiegel wordt voorgehouden, die laat zien hoe het eraan toe gaat.”

Hier zijn twee TurksNederlandse vrouwen aan het woord, die letterlijk nazeggen wat Kuzu en Öztürk in de Tweede Kamer week in week uit aan het rondbazuinen zijn (bewijzen hiervan zijn op deze website te vinden), en geen enkele kritiek op Turkije accepteren. Ze bewijzen daarmee dat de Turken in ons land nog geheel Turks zijn en daarmee geen geïntegreerde Nederlanders genoemd kunnen worden. Vandaar de nieuwe term Nederturken. Maar het hinderlijke is dat behalve een grote mond in de Kamer, een even grote mond als Wilders hanteert, Wilders door niemand serieus wordt genomen, behalve door zijn eigen stemmers, die wel groter van omvang wordt, maar nog steeds een beduidende minderheid. Wan zijn veertig virtuele zetels zijn nog steeds een schijntje op de gehele bevolking. Kuzu en Öztürk mogen zich kortom wat bescheidener opstellen, want zij zullen geen enkele Nederlandse stem trekken, behalve dan een enkele presentator.

# De drie vriendinnen Alana de Munnnik, Loubna Chettou en Tuba Buyukcelik vinden dat er geen verschil hoort te zijn tussen Ali en Piet, maar weten zeker dat er in Nederland wel verschil wordt gemaakt. “Je mag hier de koning niet uitschelden, maar Ebru Umar moet in Turkije wel Erdogan kunnen beledigen”, zegt Loubna. “Dat is de dubbele maat, daarom moeten er dingen gebeuren.” Op school gaan de 17- en 18-jarige vriendinnen  in discussie. Juist om te zorgen dat Nederland een land wordt waar iedereen zich welkom voelt, zeggen ze, moeten zij laten zien wat er mis is.

Deze zinnen grossieren weer in denkfouten. Als beide vriendinnen zeker weten dat er in ons land wel verschil wordt gemaakt tussen Ali en Piet, dat klopt dat, maar hetzelfde verschijnsel speelt zich overal ter wereld af en is dus niet specifiek Nederlands. Vervolgens: Als hier de koning niet mag worden uitgescholden, dan mag dat in Turkije ook niet. Maar beide meisjes weten niet dat het verbod op majesteitsschennis op het punt staat om opgeheven te worden en het was al bijna opgeheven want in strijd met de vrijheid van meningsuiting; als niet de conservatieve monarchistische partijen in ons land (CDA en VVD) zich daartegen hadden verzet. Er is dus geen sprake van een dubbele maat, maar de sympathisanten en ledenomgeving van Denk is van deze details niet op de hoogte. Tot slot spreek ik namens mijzelf als ik vaststel dat iedereen in dit land zich welkom moet voelen, maar dan behoren Kuzu en Öztürk zich ook fatsoenlijk zonder dogmatiek te gedragen en niet als een stel revolverhelden op het toneel van de Kamer heen en weer te bewegen, zo snel mogelijk naar de interruptiemicrofoon. Nu kan ik me niet anders voorstellen dat iedere toehoorder of toeschouwer via Pollitiek24 een hekel aan beide Kamerleden krijgt, met uitzondering natuurlijk van de Nederturken. Mochten de verkiezingen van maart volgend jaar 5 zetels opbrengen en dat alleen met allochtone stemmers met Nederlands paspoort, dan is ons land officieel gesegregeerd geraakt. Triest maar waar door Nederturks populisme, zoals in deze blog aangetoond.

Advertisements