Tags

,

Groots dromen over Europa zonder dat je wordt afgeblaft (Janita Naaijer, Opinie & Debat/de Volkskrant, 3 juni)

Interview Tom Lanoye

Drie dagen buigt een internationaal gezelschap zich in Amsterdam over de vraag hoe je de toekomst van Europa nieuw leven kunt inblazen? Tom Lanoye is één van hen.

Drie dagen praten over Europa. Sommige mensen worden al moe van het idee.

# ‘Weet u waar ik moe van word? Van al die Europeanen die de noodzaak  van één verenigd Europa niet zien . (…)

Wat is het centrale probleem?

# ‘Europeanen voelen zich geen Europeaan. Zelfs Europese intellectuelen hebben teveel schrik om over identiteit te discussiëren. (…) Mensen zijn bang hun identiteit te verliezen als daar een Europese identiteit bovenop komt. Nederlanders hebben daar meer last van dan Belgen, omdat die al ervaring hebben met een meervoudige identiteit. De meeste Europeanen buiten zich uit angst vast in een nationale identiteit die niet verder gaat dan de vierkante centimeter. Maar – newsflash! – we leven niet meer in de 19e eeuw.’

Europa mist een smoel?

# ‘Inderdaad. De Europese identiteit zou meer zichtbaar moeten zijn. (…)

Veel Europeanen vrezen juist dat de sociale zekerheid door meer migranten kuist afbrokkelt.

# ‘(fel) ‘Europa valt toch niet samen met migranten? (…)

Wie droomt nog van een Verenigde Staten van Europa? De linkse elite? Ambtenaren in Brussel?

# ‘Wat is dat nou voor vraag? Als je het zo stelt, was Winston Churchill blijkbaar een linkse elitaire ambtenaar. Zo’n vaagstelling laat maar weer eens zien hoezeer het debat over Europa is geframed, en dat in dat negatieve frame alle argumenten zoek raken. Niemand lijkt nog te beseffen wat de voordelen van een verenigd Europa zijn en hoe groot de noodzaak ertoe is. We moeten in navolging van Churchill grote dromen hebben over Europa en die verkondigen zonder dat we worden afgeblaft. Denk je soms dat de vluchtelingenstroom zich zomaar laat oplossen? Wie droomt er nu echt?

Mijn commentaar luidt dat, om vooraf duidelijkheid te scheppen, ik even hard voorstander ben van Europa als Lanoye, maar dan wel van een transparant en een democratisch geperfectioneerd EU. [Als hij de moeite neemt om deze site door te bladeren, dan ontdekt hij van mijn kant een permanent gevecht om een volwassen EU te bereiken en zet ik mij ook tegen de criticasters in mijn land af.]  Daarvan is nu geen sprake en daarvan kon ook geen sprake zijn met en na alle eeuwige ruzies binnen de besluitvormende gremia. Dat gezegd hebben moet ik een beetje grinniken om de omschrijving van de meervoudige identiteit der Belgen, want de buitenwereld heeft toch eerder de indruk van een failed state dat België is. Kortom, enig naïeve en kritiekloze houding kan Lanoye niet ontzegd worden, maar we werken wel aan en naar hetzelfde doel van volwassenheid van de EU, aangezien dit versplinterde Europa geen toekomst heeft.

Advertisements