Tags

, ,

Dekker: voor islamitische middelbare school geen plek (Hanneke Keultjes, amsterdam/Het Parool, 31 mei)

Er komt geen islamitische middelbare school in Amsterdam. Het kabinet weigert overheidsgeld te geven om de school mogelijk te maken. Er zijn grote zorgen of de school wel burgerschap en integratie bevordert, omdat één van de oud-bestuurders sympathiseert met IS.

# De secretaris [schoolbestuur] vertrok, maar de rest van het bestuur weigerde aanvankelijk afstand te nemen van de uitspraken. Dat deden ze pas in een vertrouwelijke brief aan staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, twee maanden na de gewraakte Facebookpost. Vanwege ‘ernstige zorgen over het gedachtegoed van SIO’ besloot Dekker de onderwijsinspectie onderzoek te laten doen.

# Het bestuur van SIO vindt het onderzoek echter onwettig en wilde niet meewerken.

Hier doet zich hetzelfde verschijnsel voor zoals het Denk-Kamerlid Kuzu in een Kamerdebat liet zien: zelf maar besluiten dat iets onwettig is, terwijl het maar de vraag is of deze migranten het Nederlandse wetboek voldoende beheersen. Deze Nederturken of Nieuwe Nederlanders begrijpen nog niet dat ze zich wat bescheiden moeten opstellen vanwege hun relatief korte aanwezigheid in dit land en dat een nieuwe wet- en regelgeving niet direct onder de knie kan worden gekregen. Bravoure heeft onder die omstandigheden een negatief effect.

# ‘Wegwijs maken in onze samenleving is een belangrijke taak voor het onderwijs. Er is geen plek in het bestel voor een schoolbestuur dat in strijd met die taak handelt’, vindt Dekker. ‘Het kan niet zo zijn dat we met belastinggeld een school mogelijk maken waar kinderen zich van Nederland leren afkeren in plaats van er onderdeel van uit te maken.’

Terechte opmerkingen van de staatssecretaris Dekker, die eindelijk duidelijkheid schept, die te lang heeft ontbroken. In feite hebben de Turkse scholen te lang van een uitzonderingspositie kunnen profiteren. Het resultaat van een nooit formeel  beëindigd integratiedebat, dat alleen om ad hoc-incidenten heeft gespeeld. Zo komt ‘Den Haag’ zichzelf steeds weer tegen. Eigen schuld dikke bult.