Tags

, , ,

Krimpende bevolking Balsem voor de nieuwe economie (Hans Schlaghecke, Essay in Katern Weekend/fd, 29 maart 2008)

http://fd.nl/frontpage/Print/krant/Pagina/Weekend/588535/krimpende-bevolking-balsem-voor-de-nieuwe-economie

# Een krimpende bevolking is geen nadeel. Het mag slecht nieuws zijn voor regeringen en landen die hun economische omvang en potentieel willen gebruiken om hun macht te etaleren en geopolitiek te bedrijven. Dat gaat immers moeilijk als de bevolking daalt, het bruto binnenlands product afzwakt en de omvang van de economie afneemt. Het mag ook slecht nieuws betekenen voor bedrijven die verslaafd zijn aan groeiende omzetvolumes en afzetmarkten en die de groeimechanismen zien opdrogen. Maar het is een spannende uitdaging voor wie zich wil richten op het vergroten van het bruto binnenlands product per persoon en die de aandacht wil verleggen van meer volume naar meer kwaliteit. Het betekent werken aan het vergroten van de arbeidsproductiviteit per uur, het stimuleren van investeringsgoederen en nieuwe technologieën en het verbeteren van onderwijs en kwaliteit. Dit zijn de bakens waarop de economie van de krimp zich moet richten.

[wordt vervolgd]

Deze analyse in combinatie met het artikel van deze ochtend in de Volkskrant over de historische overwinning van Max Verstappen in de Formule 1 te Barcelona gisteren, http://www.volkskrant.nl/sport/geen-tijd-voor-spielerei~a4300618/?utm_source=dailynewsletter&utm_medium=email&utm_campaign=20160516&utm_userid=c4e15096-5da2-4cc7-ac79-6f9a61c6f2a4

maken een nieuwe visie mogelijk over de innovatiekracht en –macht van de huidige mensheid in deze fase van technische en menselijke evolutie: coureur Verstappen bewijst nu tijdens iedere wedstrijd die hij rijdt, dat hij geen menselijke robot is en dat hij zich één kan maken met zijn machine, zijn bolide. Zoals oud-coureur Jan Lammers als commentator gisteren op radio1 aangaf: Max is geen racer, is geen aankomend wereldkampioen in de Formule 1, maar hij is zijn bolide en heeft daarmee een perfecte eenheid met zijn bolide tot stand gebracht. Dat is dus het ideale toekomstbeeld van de samenwerking tussen mens en zijn werk in de toekomst, zoals Max Verstappen dat gisteren toonde in zijn nieuwe team en nieuwe bolide.

De mens als meester over zijn machine, maar tegelijkertijd de meester die zijn machine beheerst tot in alle details en daarom op ieder moment volledige controle uitoefent. Nu is Verstappen junior natuurlijk op zichzelf wel een persoon die in een unieke situatie verkeert door geboren te zijn uit een coureur en zijn zoontje daarom een gerichte opvoeding kon (mee)geven die hem tot het podium van gisteren bracht. Maar deze geboorte van een jonge en ‘zeer’ veelbelovende coureur maakt ook duidelijk dat er een eenheid mogelijk is tussen mens en machine, en ook mens en omstandigheden.

Niet dat iedereen nu Formule 1-coureur moet worden, maar er begint nu een generatie op te groeien van toptalent die zich volledig één kan maken met een bepaald type vakmanschap of eigen kwaliteit zoals bijvoorbeeld in de muziek of schone kunsten. Daarom is nu een blik in een utopische wereld mogelijk geworden. Daarop moeten alle politieke partijen in ons land en in de wereld hun nieuwe visie gaan ontwikkelen.