Tags

,

‘De Turkse onvrijheid dreigt geïmporteerd te worden naar Nederland’ (RTL-nieuws, 14 mei)

Vicepremier Lodewijk Asscher maakt zich zorgen over de sfeer onder Turkse Nederlanders. Hij spreekt van een ‘dieptepunt’ na de affaire rond Ebru Umar.

# Columnist Umar mocht bijna drie weken Turkije niet uit omdat ze de Turkse president Erdogan op Twitter beledigd zou hebben. ‘Fuck Erdogan’, schreef ze onder andere. De kwestie zorgde ook in Nederland voor felle reacties. Ze kreeg steun, maar ook veel kritiek van een grote groep Turkse Nederlandse Erdogan-aanhangers

Deze grote groep Nederlandse Erdogan-aanhangers, waarschijnlijk allemaal Nederturken, bewijzen niet alleen dat ze niet geïntegreerd zijn, maar dat hun mentale loyaliteit eerder naar de Turkse wet en president uitgaan dan naar de grondwet van hun nieuwe vaderland. Waarom gaan ze niet gewoon terug naar hun geboorteland, waar zij vanuit hun hart en gevoelsbeleving gewoon thuishoren? Dan hebben ze ook geen last meer van een vorm van disloyaliteit en dat is dan mooi meegenomen. Dan kunnen ze in alle rust buiten hun islamitische loyaliteit tonen en hebben ook geen last meer van de scheiding van ‘kerk en staat’ in de Nederlandse terminologie, in Turkse begrippen de scheiding, zoals Atatürk die ooit invoerde, (staatsgods)dienst en moskee.

# Op dit moment zit Umar in een ‘safe house’ ergens in Nederland vanwege bedreigingen aan haar adres. Volgens Asscher voelen veel Turkse Nederlanders zich blijkbaar zo verbonden met de politieke discussie in Turkije dat ze hun mening niet voor zich kunnen houden en zelfs gaan bedreigen. “Dat vind ik een probleem”, zei hij in het programma Met het Oog op Morgen. “De onvrijheid die in de Turkse samenleving nu te zien is, dreigt geïmporteerd worden naar Nederland.”

Geert Wilders

# Asscher noemt de bedreigingen ‘echt vreselijk’. Volgens de vicepremier hebben we veel vrijheid, “maar bedreiging waarmee je iemand bang maakt, dat is van een andere orde, daar is geen excuus voor.” Hij hoopt niet dat Umar net zo beveiligd moet worden als Geert Wilders. “Geert Wilders wordt al zeer lang, zeer ernstig bedreigd, dat is een afschuwelijk iets. Met enorme consequenties voor hoe je je leven leidt.”

We hebben in ons land veel vrijheid, maar waar de begrippen vrijheid door beide bevolkingsdelen anders wordt geïnterpreteerd – lees: Nederlanders met de bovengenoemde scheiding van kerk en staat, maar de Turken de eenheid van geloof en staatsoverheid – zodat er een fundamentele tegenstrijdigheid ontstaat, die trouwens ook nog eens geaccentueerd wordt door onze vrijheid van meningsuiting, die samengaat met een afwezigheid van verbod op blasfemie, dat in Turkije omgekeerd is, dan wordt zichtbaar in welk spagaat de Nederturken in ons land wonen. Alleen de nieuwste generaties Turken zullen zo verwesterd opgroeien, dat zij van dat spagaat geen last zullen hebben, of krijgen. Maar een lidmaatschap van Turkije van de EU wordt alleen maar vragen om steeds meer ellende.

De vicepremier plaatste eerder dit jaar zelf een cynische post op zijn Facebookpagina naar aanleiding van vele racistische reacties op sociale media. Hij sprak de mensen aan die hem ‘Zionistenhond’ noemden, of hem aanspraken met ‘aSScher’, een verwijzing naar de beruchte Duitse SS en zijn joodse achtergrond. “Altijd lachen”, schreef hij.  “Mag ik jullie voorzichtig aanraden voor de volgende keer dat je zo’n reactie plaatst om de tweet of post eerst even aan je moeder te laten zien? Of aan je dochter, for that matter?”

En deze hartenkreten spreken voor zichzelf.