Tags

,

Weg met de ‘Multikulti-Nonsens’ (Merlijn Schoonderboom, De Groene Amsterdammer, 12-5-2016)

De rechts-populistische AfD zou in 2017 de derde partij kunnen worden in het Duitse parlement. Op zoek naar de juiste richting beïnvloedt de partij het land nu al.

(…)

# Onzin, vindt Maria. ‘Wij neonazi’s? Wie vangt nu Syrische vluchtelingen op: die linkse activisten daarbuiten of ik? Ik ben alleen tegen een ongecontroleerde stroom migranten.’ Voor haar is de AfD gewoon een rechts-conservatieve law and order-partij die zich niet buiten maar áchter de wet opstelt. ‘En schrijf nu niet op dat ik een uitzondering ben. Ik voel me hier helemaal op mijn plek.’ Rode blosjes van emotie verschijnen op haar wangen, de couscous vliegt in het rond, ze moet haar lepel even wegleggen. Ze windt zich op over de media, de demonstranten, en vooral: het politieke establishment.’ ‘Duitsland moet grondig veranderen’, vindt ze, want ‘de democratie is in gevaar: de linkse Meinungsdiktatur overheerst alles.’

In feite worden hier elementen genoemd die overal in het Westen herkenbaar zijn en breed worden gedeeld. Vooral het politieke establishment wordt over verguisd en met name het partijbestel wordt met zijn besloten cultuur als oorzaak van alle politieke strubbelingen gezien.

Met dit interviewgedeelte wordt ook duidelijk dat de AfD in de Nederlandse media tot heden als overdreven radicaal anti-islamitisch wordt beschreven, als een kopie van PVV van Wilders, maar uit het artikel blijkt daarvan geen sprake. Het gaat dus alleen om de ongecontroleerde stroom migranten en in dat opzicht heeft Merkel haar hand ook overspeeld.

Wordt vervolgd.