Tags

,

Loopt de EU-Turkijedeal al spaak? (Sakir Khader, Ten eerste Vluchtelingencrisis/de Volkskrant, 7 mei)

Na het vertrek ban de Turkse premier Davutoglu – de gesprekspartner van de EU – staat het vluchtelingenakkoord op losse schroeven, juist nu visumvrij reizen rond leek. Zes vragen over de deal. En wat vinden Turken in Gaziantep, bij de Syrische grens, van de ontwikkelingen?

# Het is bovendien niet uitgesloten dat er snel nieuwe verkiezingen zullen komen, omdat Erdogan de grondwet wil veranderen om zijn presidentiele macht uit te breiden van een puur ceremoniële functie naar een uitvoerende functie naar Russisch voorbeeld. Nu hij zijn dissidente premier Davutoglu aan de kant heeft geschoven zou jij opnieuw een poging kunnen wagen om zijn macht te vergroten. Een leuk cadeautje voor de kiezers is dan welkom. Daar staat tegenover dat hij dan wel aan de laatste belangrijkste voorwaarde van de EU zal moeten voldoen: het aanpassen van de antiterreurwetgeving die nu feitelijk gebruikt wordt om politieke tegenstanders monddood te maken. president Erdogan zei vrijdag al niet van plan te zijn de Europeanen tegemoet te komen. ‘Wij gaan onze weg, en jullie gaan jullie weg.’

Mocht de veronderstelling van de auteur juist zijn, dan heeft Erdogan zijn knopen al geteld en dan weet hij dat de ‘deal’ niet door het Europees Parlement en de nationale parlementen heen komt, zodat zijn ambities schipbreuk zullen leiden. Dan maar op zijn huidige ingeslagen weg doorgaan en leidende natie in het Midden-Oosten worden.