Tags

Nobelprijswinnaar Pamuk steunt zijn uitgever in proces wegens belediging (Marijn Kruk, vandaag/Trouw, 6 mei)

Murat Belde voor de rechter voor artikel over Erdogans beleid. ‘Nooit heb ik Belge op een kwetsend woord betrapt.

# Dit is de zoveelste poging om de vrijheid van meningsuiting in Turkije aan banden te leggen.

# Tegelijkertijd werden sinds het aantreden van Erdogan als president ongeveer tweeduizend mensen vervolgd wegens ‘belediging van het Turkse staatshoofd.’

# “Wanneer iemand meer dan tweeduizend rechtszaken begint wegens belediging, zou hij wellicht eens tien minuten moeten nadenken over de vraag waarom hij steeds beledigd wordt”,  zegt Belge. “Maar kennelijk maalt de president niet om dergelijke vragen.”

# Er heerst een steeds repressiever atmosfeer in Turkije, zaak na zaak. Nogmaals: dit heeft niets meer van doen met het beledigen van de overheid, maar met het tot stilzwijgen brengen van de politieke oppositie. Dit gaat over het intimideren van mensen, opdat niemand de regering durft te bekritiseren. Tegelijk moet ik erkennen dat dit heel lang onze manier van leven is geweest, niet alleen de afgelopen vijftien jaar, maar de afgelopen veertig jaar.”

Dit alles zegt genoeg over islamitisch Turkije, waar niet alleen de scheiding der machten, die ook in de Turkse grondwet vastgelegd is: ‘In de grondwet staat dat beledigen van het staatshoofd verboden is, maar daar staat ook dat de president onafhankelijk moet zijn en dat hij moet ijveren voor harmonie tussen de verschillende staatsinstellingen’. Niet alleen dus de scheiding der machten die anders wordt omschreven dan in de grondwetten van de EU-lidstaten, maar ook dat de president zijn macht aan het uitbreiden is ‘terwijl hij de macht van het leger terugdrong en allerlei belangrijke democratische hervormingen doorvoerde.’ ‘Sinds een paar jaar breekt hij die zelf een voor een weer af.” Volgens Belge is Turkije hard op weg naar een samenleving waar geen scheiding van machten is, maar alleen uitvoerende macht telt. “Net als voorheen.”

Advertisements