Tags

Patstelling in oude politiek baarde Trump (Thomas Friedman, Opinie & Debat/de Volkskrant, 6 mei)

Amerikaanse politiek: Als Donald Trump met zijn populistische revolte de vastgeroeste Republikeinse Partij die was gestopt met nadenken, vernietigt – doet jij toch goed werk.

# De partij stopte met serieus nadenken over alternatieven. En in die leegte stapte Trump.

# Maar we kregen de economische instorting van 2008, die nog meer polarisatie veroorzaakte, en de patstelling verergerde. Veel mensen raakten gedesoriënteerd – en de deur kwam open te staan voor populisten met simpele antwoorden. Weg met de migranten, beëindig de handel met China, schaf alle banken af, en onze zorgen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Het is nonsens.

# We hebben een sterke economie gekregen door democratie en kapitalisme. We zijn rijk geworden door handel. We zijn slim geworden en machtig geworden door immigratie. We zijn eerlijk geworden door socialezekerheidsuitkeringen. Die leiden allen tot meer winnaars dan verliezers. Dit is niet de tijd om het geloof te verliezen in wat ons zover heeft gekregen. Als je president wilt worden en je gelooft niet in al deze zaken, dan zit je er naast – en hoop ik dat je zult verliezen.

# Maar als je voor al deze dingen bent zoals ze nu zijn, zit je er ook naast. Want ze moeten worden hervormd. Vrijhandel met China heeft meer mensen pijn gedaan dan eerst leek. Immigratie van laag opgeleiden heeft meer Amerikaanse werkers schade berokkend dan we begrepen hebben. Sociale uitkeringen moeten worden hervormd. Een kapitalisme dat meer robots wordt voortgestuwd plaatst iedereen voor nieuwe uitdagingen.

# We kunnen deze uitdagingen aan als we hoofden en handen bij elkaar steken. Maar daarvoor moeten eerst deze versie van de Republikeinse Partij vernietigd worden, opdat een nadenkende centrum-rechtse partij kan opstaan. Als Trump dat heeft gedaan, was dat het werk van de Heer. We hebben ook centrum-linkse Democraten nodig en moeten Bernie Sanders de partij niet extreem-links laten maken. Als beide gebeuren, kan er nog iets goeds komen uit deze verkiezingen.

Dit sluit mooi aan bij mijn blog van gisteren. Welk een toeval, of synchroniciteit!

Advertisements