Tags

,

Sta op, westerse hoofddoekmeisjes! (Erdal Balci, De Groene Amsterdammer, 5.5.2016)

Gedesillusioneerd over de ‘moslimdemocratie’ verliet journalist-schrijver Erdal Balci na zestien jaar zijn moederland Turkije om weer in Nederland te wonen. Is er nog hoop voor een nieuwe, Europese islam?

# Het gaat niet samen: democratie en islamitische landen, zoveel is duidelijk geworden nu het laboratorium Turkije in lichterlaaie staat. De wetgeving in de koran maakt het onmogelijk om een land te creëren waar de universele, democratische wetten worden nageleefd en waar de mensen in vrijheid hun mening mogen verkondigen. Als het erop aankomt, is het altijd het woord van de mens tegenover dat van Allah. Daarom kan een man als Erdogan heel veel. Wat je ook doet, wanneer hij met de koran in de hand gaat zwaaien bij verkiezingsrally’s maak je als zijn seculiere concurrent geen schijn van kans.

# De verandering moet daarom vanuit het Westen komen. En wie weet zet Europa ook is islam maar haar hand. Wellicht dat vrijgevochten islamitische vrouwen in Europa met alleen de Nederlandse maatschappij ondervragen, maar ooit ook de Schepper waarin zij geloven. Dan kan het best wel eens gebeuren dat Europa het terrein wordt van een grootse strijd tussen mannen die alles in stand willen houden en vrouwen die democratie en gelijkheid eisen. Als ze zo slim zijn om de moeilijkste universiteiten te doorlopen, zetten ze wellicht nu en dan ook vraagtekens bij sommige passages in de koran. Hoe lang kan dan het geloof, dat meisjes extreem achterstelt op hun broers, standhouden? In een continent nota bene waar op verschrikkelijke slagvelden de vertegenwoordigers van het oude, verdorvene het onderspit hebben gedolven. In deze streken geen gebrek aan Waterloo’s.

Bravo Erdal Balci voor deze wijze woorden!

Advertisements