Tags

, ,

Flüchtlingsmutti is niet geloofwaardig meer (Ruud Koopmans, Katern Opinie & Debat/NRCHandelsblad, 30 april)

Om de gevolgen van haar onbesuisde ‘wir schaffen das’ onder controle te krijgen en om haar politieke huid te redden, heeft bondskanselier Angela Merkel alles waar Europa voor staat in de uitverkoop gedaan. Het is tijd dat ze vertrekt, meent Ruud Koopmans.

http://www.nrc.nl/next/2016/04/30/fluchtlingsmutti-is-niet-geloofwaardig-meer-1616234

# Merkels roep om een „Europese oplossing” is namelijk een gotspe, omdat zij het zelf is die de bestaande Europese oplossing – het Verdrag van Dublin – eenzijdig terzijde had geschoven.

Dat de oproep om een Europese oplossing een gotspe wordt genoemd, is wat kort door de bocht. Merkel lijkt erg impulsief te hebben gehandeld vanuit puur idealisme, maar als Realpolitikerin wist ze natuurlijk ook heel zeker dat als ze alle regeringsleiders had geïnformeerd over haar voornemen om alle vluchtelingen welkom te heten, direct gestrand was. Een soortgelijke troef hebben de Brexit-voorstanders in hun hand: moeizamer onderhandelingen over bilaterale onderhandelingen worden meer dan goed gemaakt als de onderhandelingen met de oud-Commenwealthnaties veel sneller gaan verlopen zonder trage Brusselse procedures. Dat is het argument dat deze week op radio1 was te horen. Kortom, Merkel kan niets goed meer doen, want onder de huidige omstandigheden binnen de EU-instituties loopt alles per definitie spaak. De EU is en blijft  met andere woorden volkomen onbestuurbaar met de huidige regelgeving en de oorzaak is dat de EU veel te snel uitgebreid is. En dan kampt de Commissie ook nog eens met vluchtelingendeal met Turkije, waar Erdogan de EU volledig in zijn greep heeft gekregen. Triest maar het is niet anders. Wanneer staan de ware adviseurs binnen de EC op?