Tags

, ,

Ook Rutte wil ‘tempo maken’ met TTIP (Saskia Jonker en  Joris Kooiman, Economie & Politiek/fd, 25 april online)

# ‘Eigenlijk was ik verbijsterd dat zo’n handelsverdrag niet meteen na de oorlog is gesloten’, zei de premier bij de Nederlandse stand op de handelsbeurs. ‘Wij verdienen ons geld met handel, industrie en export. Twee miljoen van de tien miljoen Nederlandse banen zijn direct van de export afhankelijk. Zo’n verdrag met de VS is van levensbelang.’

# Zondagavond hielden de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Duitse collega Angela Merkel al een pleidooi voor TTIP, eveneens in Hannover. Dit vrijhandelsakkoord, waar al drie jaar over wordt onderhandeld, hangt aan een zijden draadje nu de weerstand onder de bevolking in zowel de VS als Europa snel groeit.

Dit zijn weer verbijsterende uitspraken voor een premier die weet dat grote delen van de EU en onze bevolking grote weerstand voelen ten aanzien van TTIP. Dat hij zo sterk de gevoelens van zijn eigen partij op de voorgrond plaatst, mag op z’n minst gênant worden genoemd. Wat hij behoort te doen is een uitvoerige voorlichtingscampagne te organiseren om de bevolking uitleg te geven waar het om gaat en het debat in het parlement aangaan. Anders is dit verdrag op voorhand al een verloren zaak. Dat het verdrag niet meteen na de oorlog is gesloten, valt alleen maar te verklaren aan het feit dat er nu gewijzigde omstandigheden bestaan die het nu noodzakelijk maken in de ogen van de regeringsleiders; maar vergeet de transparantie nu niet, want randvoorwaarde voor het slagen.