Tags

,

Trump staat in top-10 mondiale risico’s (redacteur, Katern Ondernemen/fd, 17 maart)

# Het gebeurt niet vaak dat een Amerikaanse presidentskandidaat het onderwerp is van de lijst met wereldwijde risico’s die de Economist Intelligence Unit, gelieerd aan het beroemde gelijknamige weekblad. Maar op de deze week verschenen lijst is dat wel het geval: de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten staat in de top-10 van grootste risico’s voor de wereld.

Vrijhandel

# Trump vormt een bedreiging voor de economie, aldus de denktank. De miljardair heeft ‘tot nu toe heel weinig details gegeven van zijn beleid, en voor zover die er zijn worden ze continu gewijzigd’. Maar de grote lijnen die bekend zijn, stemmen de Intelligence Unit niet vrolijk. Trump gaat geregeld tekeer tegen de vrijhandel en tegen China en Mexico.

# Bovendien zou zijn beleid voor het Midden-Oosten – hij wil bijvoorbeeld een inreisverbod voor moslims – een bedreiging vormen voor de veiligheid.

# Trump als president staat op de zevende plaats op de mondiale risicolijst. Bovenaan staat een harde landing van de Chinese economie. Dat leidt tot lagere grondstofprijzen, terwijl menig derdewereldland de afgelopen tijd juist profiteerde van export van grondstoffen naar China. En tot nog meer concurrentie voor bedrijven in westerse landen.

Rusland

# Op plaatsen twee en drie staan de Russische politiek in Oekraïne en Syrië en een wereldwijde valutaoorlog. Daarna volgt de ‘Grexit’.

# Trump komt qua risico na een groei van de moslimterreur, maar nog voor een ‘Brexit’ en militaire spanningen in de Zuid-Chinese Zee.

Met deze lijst van groeiende complicaties in het mondiale handelsverkeer is het duidelijk dat niemand nog het overzicht heeft en dat eerder analyses in deze krant juist waren:

https://wordpress.com/post/aquariuspolitiek.wordpress.com/3469

Advertisements