Tags

Merkel heeft succes bij Europese Raad nodig om de Duitsers weer aan haar kant te krijgen (Saskia Jonker en Joris Kooiman, Economie & Politiek/fd, 17 februari)

http://fd.nl/economie-politiek/1139777/tijd-dringt-voor-merkel

Steun voor vluchtelingenbeleid van Duitse bondskanselier is snel afgebrokkeld

# Probleem voor de kanselier is dat ze in veel Europese hoofdsteden op nog meer weerstand stuit dan in eigen land. De zogenoemde Visegrad-landen Polen, Tsjechië, Slowakije en Hongarije staan zelfs regelrecht vijandig ten opzichte van het Duitse staatshoofd. Zij dreigden maandag met het sluiten van de grens met Macedonië mocht de EU er niet in slagen de instroom van vluchtelingen in Griekenland vlot terug te dringen. Die instroom blijft ondanks Merkels inzet nog steeds op 2000 asielzoekers per dag steken. Dat zou de facto betekenen dat Griekenland aan zijn lot wordt overgelaten.

Deze houding van de Visegrad-landen mag niet worden getolereerd. Van hen mag en moet geëist worden dat ieder regelrecht vijandig gedrag ten aanzien van welk staatshoofd van de EU verwerpelijk is en dat sancties zonder het maken van excuses noodzakelijk worden, zoals een gedwongen vertrek uit de EU. Zo die excuses niet worden gemaakt, laat de EU het toe dat er weer een IJzeren Gordijn wordt opgetuigd omdat die Oost-Europeanen niet zonder de spanningen met het ‘moederschip’ kunnen. Een kwestie van culturele opvoeding. Toen Moskou, nu Berlijn. Merkel en de Duitse regering kampen nu met een ‘ordeprobleem’, die zo kenmerkend zijn voor pubers op de middelbare school: deze beledigingen dienen bestraft te worden, op straffe van een verlies van gezag in de klas. Dan is de EU helemaal ver van huis. Dan maar een subsidieloos bestaan voor die Visegrad-landen die zich niet wensen te conformeren aan de Europese regels. Dan zullen we het moeten voelen.

 

 

Advertisements