Tags

Terecht liet @NRC Correspondents’ Dinner aan zich voorbijgaan #politiekcabaret #politiekentertainment #denhaag

Rutte grappig? De lat lag niet hoog (Peter Zantingh, 11 februari 2016, http://www.nrc.nl/handelsblad/2016/02/11/rutte-grappig-de-lat-lag-niet-hoog-1590744?utm_source=SIM&utm_medium=email&utm_campaign=Gespreksstof&utm_content=&utm_term=20160214

Correspondents’ Dinner In de Beurs van Berlage vond woensdag het eerste ‘Dinner’ plaats. Was Rutte net zo gevat als Obama?

# Vlak voor de tv-uitzending zou starten, vertelde Twan Huys – de College Tour-presentator en voormalig VS-correspondent die het Amerikaanse Correspondents’ Dinner naar Nederland haalde – de zaal kort hoe het zou gaan als de camera’s eenmaal zouden draaien. Het orkest had een tune ingestudeerd, en het zou mooi zijn als er daarna geapplaudisseerd werd om de uitzending mee te beginnen. „D’accord?”

# Akkoord, want de met smokings volgepakte Beurs van Berlage was goedgeluimd. Bijna alle landelijke media waren aanwezig: onder meer RTL, NOS, Powned, de Volkskrant, Trouw, De Telegraaf en verschillende uitgeverijen. Maar ook Ruud Gullit was er, en Gordon. Dj Armin van Buuren maakte een selfie en YouTube-ster Enzo Knol nam tussen de tafeltjes, op anderhalve meter van Rutte, een aflevering van zijn webserie op.

‘Niemand mag eraan verdienen’

# Het diner werd georganiseerd door de NTR, de Parlementaire Persvereniging en de redactie van College Tour. Voor een plekje aan een tafel betaalden aanwezigen 135 euro (excl. btw), en mediatitels konden ook voor het tienvoudige een hele tafel (voor tien dus) reserveren. De bedoeling was het evenement daarmee kostendekkend te maken, volgens College Tour-eindredacteur Marij Janssens. „Niemand mag eraan verdienen.”

# NRC liet de avond – op één verslaggever na – aan zich voorbijgaan. Hoofdredacteur Peter Vandermeersch zei „erg beducht” te zijn voor een „collusie tussen media en politiek”. „Samen in smoking feestjes vieren á 135 euro per persoon versterkt het imago van twee handen op één buik. Het is onze rol om de politiek te controleren, niet om klapvee te zijn.”

En dat is het toch al veel te veel!

# De journalistiek ‘nodigde de premier uit’ voor een diner, heette het. Naar Amerikaans voorbeeld, waar het Correspondents’ Dinner al bijna een eeuw traditie is. Het jaarlijkse diner, dat sinds 1921 gehouden wordt, moet daar symbool voor staan. Vanaf 1982 is de president er elk jaar bij geweest. Ook Rutte nam de uitnodiging ruimhartig aan toen Twan Huys hem er in 2011, tijdens College Tour, voor het eerst naar vroeg. „Ik kom onmiddellijk”, antwoordde Rutte. „Maar dan wil ik ook zo’n speech doen.”

Rutte oogde op z’n gemak

# Het heeft een paar jaar geduurd – Rutte I viel een paar maanden later. Vorig jaar werd een nieuwe afspraak gemaakt en woensdagavond mocht hij zijn speech doen. Rutte schreef zijn speech samen met zijn eigen ambtenaren en enkele leden van het Amsterdamse comedy-collectief Boom Chicago (onder meer mede-oprichter Andrew Moskos en en Wilko Terwijn).

# De vraag is of zo’n avondje meer kan zijn dan een tv-evenement. Of het een breder doel kan dienen. Het antwoord daarop lijkt vooralsnog ‘nee’. Er wordt geen geld ingezameld voor talentvolle studenten, zoals in Amerika, en het zal ook niet aan de basis staan van een meer transparante houding van de regering tegenover de nationale pers – al benadrukte Rutte wel, in een serieuze, graploze laatste minuut van zijn toespraak, de waarde van een vrije pers.

Wat heet een vrije pers in deze tijd? Een tandeloze tijger!

# Breder doel of niet: de uitverkochte zaal en de aandacht van buiten – de uitzending trok 2,7 miljoen kijkers en werd trending topic op Twitter – maakten duidelijk dat dit niet meteen het laatste Nederlandse Correspondents’ Dinner was.

Geef het volk brood en spelen!

NRC liet de avond – op één verslaggever na – aan zich voorbijgaan. Hoofdredacteur Peter Vandermeersch zei „erg beducht” te zijn voor een „collusie tussen media en politiek”. „Samen in smoking feestjes vieren á 135 euro per persoon versterkt het imago van twee handen op één buik. Het is onze rol om de politiek te controleren, niet om klapvee te zijn.”

Het was gewoon een diner voor diegenen die zich graag laten zien en menen ertoe te doen.