Tags

Onbegrijpelijk gedraal van staats Dijkhoff kan de hoofdredactie van Trouw worden nagezegd #denhaag #tweedekamer #vvdachterban

Generaal pardon? Daar hoort ok een Nederlands paspoort bij (commentaar, opinie/Trouw, 10 februari)

Onbegrijpelijk gedraal van Klaas Dijkhoff bij naturalisatie 17.000 mensen

# Natuurlijk mag de overheid voldoende inspanningen verwachten van wie voor naturalisatie in aanmerking wil komen. Het Nederlanderschap is immers iets om zuinig op te zijn. Maar grote vrees dat langs deze weg ongenode gasten worden toegelaten, is overdreven. Voor de pardon regeling uit 2007 kwam immers niet iedereen in aanmerking. Verdachten van oorlogsmisdaden bijvoorbeeld, waren bij voorbaat kansloos. Dat maakt Dijkhoffs hardnekkige weigering tot een algehele vrijstelling extra onbegrijpelijk.

Staatssecretaris Dijkhoff laadt de verdenking op zich dat hij als VVD’er met dit dossier op de grens van zijn mogelijkheden is gestuit, aangezien de VVD-fractie zich geen generaal pardon kan permitteren. Dat ze in het verleden knarsetandend de PvdA hun zin hebben moeten geven, was tot daar aan toe, maar intern zullen ze ongetwijfeld hebben afgesproken dat dat ‘eens maar nooit meer’ was. En dat nu de VVD toch door de pomp moet gaan, zou in de voorstelling van de fractie een mission impossible zijn ten aanzien van het eigen electoraat. En nu is het de taak aan Dijkhoff om recht te laten zegevieren en zich niet laat drijven door het populisme van rechts. Kijken of deze staatssecretaris, die tot heden een kundig regisseur bleek van het vluchtelingenvraagstuk, voldoende moed toont om dat pardon uit te vaardigen.

Advertisements