Tags

,

Straatgevecht tussen twee ombudsmannen (Hugo Logtenberg en Ingmar Vriesema, In het nieuws/NRCHandelsblad, 6 februari)

Reconstructie Conflict De Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen wilde niet verder met Marc Dullaert, de activistische en populaire kinderombudsman. Via de media vochten ze hun str8jd uit. Wat ging daaraan vooraf?

# Het is oktober 2013 als Alex Brenninkmeijer nog maar eens zegt wat hem opvalt in zijn werk als Nationale Ombudsman: “Het politieke tij in Nederland is racistisch. Dan heb ik het niet over één partij maar over de stemming in Den Haag. Die is tegen buitenlanders.“ Het is niet de eerste uitspraak waarmee Brenninkmeijer op politieke tenen gaat staan. “Ongepast” en “onacceptabel”, noemt VVD-Kamerlid Pieter Litjens het optreden in oktober 2012 al. In de VVD-fractie heerst onvrede, waarin op dat moment nog aanstaande bewindslieden als Edith Schippers en Fred Teeven zitten. Brenninkmeijer is te activistisch. Aan een extra Kamerlid is geen behoefte.

# Brenninkmeijers opvolger, oud-ANWB-baas en VVD’er Guido van Woerkom, is inderdaad zijn tegenpool. Een rustige, wat saaie bestuurder. Precies wat Brenninkmeijers critici voor ogen hadden.

 

Niet alleen Brenninkmeijer werd weggepromoveerd vanwege zijn activisme, waarmee het conservatisme van de VVD bewijzen wordt, maar de kandidaten die meer welgevallig waren in VVD-ogen, zoals Van Woerkom en na zijn publicitaire blunders nu eveneens blunderende Van Zutphen, zijn duidelijke signalen dat het liberale karakter van de VVD volledig is verdwenen, om deze partij zich na een vrijzinnige periode van de jaren ‘70 en ‘80 van de vorige eeuw, op de slipstream van Wilders heeft bekeerd tot het fundamentalistische conservatisme. Daarom kunnen regenten als Van Zutphen ook benoemd worden. De rest van de Kamer had natuurlijk geen idee wie deze oud-rechter was. Er dienen in de toekomst openbare hoorzittingen te worden gehouden voordat de Kamer tot een benoeming overgaat. Dan zijn we van dit ambtelijke gesukkel af. de zoveelste aanfluiting aan het adres van de Kamer. Armoede troef. Maar de VVD is kampioen blunderen geworden.

 

Advertisements