Tags

Zou de Nationale Ombudsman Van Zutphen niet in de gaten hebben dat hij zijn eigen carrière aan gruzelementen heeft gegooid; dat hij nooit meer het gezag kan opbouwen die nodig is voor zijn functie? @parool #botsingderego’s #onverenigbaarheidvankarakters @denhaag

‘Kinderombudsman werd te populair’ (Susanne Geuze en Koen Voskuil, nieuws/Het Parool, 5 februari)

‘De klik tussen de Ombudsman en zijn substituut ontbrak’

# Waarom iemand ontslaan die prima functioneert? Na een overleg in de Tweede kamer woensdag liet de Ombudsman niets los. Volgens zijn woordvoerster gaat het ‘puur om procedures’ en is er verder niets aan de hand. “Dullaert is niet ontslagen, zijn contract loopt gewoon af.”

Inderdaad, iemand die prima functioneert hoort niet ontslagen te worden, en de besloten Kamercommissie is dus direct in de valkuil getrapt om dat toe te laten en geen motie van wantrouwen tegen Van Zutphen in te dienen en de minister te verzoeken om de statutaire reglementen van de Ombudsman te herzien.

Verder debiteert de woordvoerster alleen maar onzinnigheden:

  1. Als het ‘puur om procedures gaat’, want werkt de organisatie mee aan de Haagse ambtelijke gewoontes van die procedures die in deze situatie geheel misplaatst zijn.
  2. De grootste leugen is dat ‘er verder niets aan de hand is.’ Het moet niet gekker worden. Ambtelijk Den Haag gaat dus vrolijk op de oude archaïsche wijze voort met het ambtelijke bedrijf en is in de 20e eeuw blijven steken. Bijna in de 19e eeuw, maar dat geldt alleen de mentaliteit: de baas beslist, ook al is dat volkomen onterecht. En niemand die daar tegenin gaat. De 19e eeuwse regent pure sang Van Zutphen – nota bene staatsraad (in buitengewone dienst’) geweest -, tegenover de briljante 21e eeuwse vechter tegen kinderonrecht Marc Dullaert (theoloog en sociale wetenschapper). Hij zal zich inmiddels voldoende ingewerkt hebben in de rechtswetenschap!

De tweede leugen is dat Dullaert niet ontslagen wordt, maar dan zijn contract afloopt. Maar ieder aflopend contract wordt automatisch verlengd en dus spreekt het Bureau van de Nationale Ombudsman zichzelf tegen. Een leugen dus.

# Bij Nieuwsuur ontkende Van Zutphen gisteravond dat sprake is van botsing der ego’s. Het vertrek van Dullaert heeft te maken met ‘veranderingen in de samenleving’. “Ik had de kans om te beginnen met een nieuw team.”

“Ik had de kans te beginnen met een nieuw team” is al voldoende om het karakter van deze vorig jaar benoemde ombudsman te karakteriseren: ‘Ikke, ikke, ikke en de rest mag stikken.’ Deze Haagse bureaucraat had klaarblijkelijk genoeg vrinden onder de Haagse kaasstolp om zijn zin door te drijven en daarmee staat de Tweede Kamer volledig voor paal. Van deze ombudsman horen we dus nooit meer wat, want dat is eigen aan bureaucraten. Het wordt tijd voor een volgende opruiming van ambtelijk Den Haag, na de noodzakelijke bezuinigingen van afgelopen jaren. Den Haag is de meest hardnekkig doorlevende vorm van ambtelijke stupiditeit die maar denkbaar is. Het komt met nooit meer goed met dit instituut van de Nationale Ombudsman. Hiervan wordt Nederland immers doodziek en horendol. En dat hebt u weer mooi voor elkaar, Tweede Kamer. Shame om you!

Advertisements