Tags

‘Wij hebben een meltdown voorkomen’ (Mark Beunderman, Katern Economie/NRCHandelsblad, 30 januari)

Interview Peter Praet

Achter de schermen bereidt de Belgische econoom Peter Praet de grote besluiten van de Europese Centrale Bank voor. Hij pareert Nederlandse en Duitse kritiek op het ruimhartige monetaire beleid in Frankfurt.

http://www.nrc.nl/handelsblad/2016/01/30/wij-hebben-een-meltdown-voorkomen-1582619

# Met kwantitatieve verruiming is de financiële situatie in de eurozone gunstiger geworden. Banken lenen weer uit. Dus we kunnen zeggen: het werkt. En dat werd door het ECB-bestuur deze maand unaniem erkend.

# „Vooral in landen zoals Spanje en Italië zijn de financiële condities verbeterd. Het programma heeft duidelijk een positief effect op de economische groei en de inflatie. Alle maatregelen samen hebben een meltdown van de eurozone voorkomen.”

# Maar one size cannot always fit all. We hadden heel slechte financiële condities in sommige landen. In andere landen was monetaire stimulering misschien minder nodig. Maar ons mandaat is: bijdragen aan de prijsstabiliteit van de eurozone als geheel. Dat is ook in het nationale belang van Nederland.”

Wat een genot om de hoogste ambtenaar van de ECB aan het woord te hebben. Een ambtenaar bovendien die de bal steeds weet terug te kaatsen aan de journalist. Geen onverdienstelijke prestatie. En bovendien is nu de man achter super Mario Draghi zichtbaar geworden. Een heel handige Vlaming, en oud-hoogleraar. Met zulke ambtenaren zal het wel lukken met de EU in de toekomst.

Advertisements