Tags

,

Erdogan pakt na rechtspraak en media nu academici aan (Marijn Kruk, buitenland/Het Parool, 25 januari)

De Turkse president Erdogan wil meer grip krijgen op de academische wereld, met een kritische petitie van academici als excuus.

‘Academische vrijheid is de voorwaarde voor succes. Zo slacht je de kip met de gouden eieren’

# President Recep Tayyip Erdogan reageerde als door een wesp gestoken. Hij noemde de academici verraders, en alle ondertekenaars kunnen een aanklacht wegens ‘terroristische propaganda’ tegemoet zien.

Turkije pakt twaalf academici op voor ondertekenen petitie (Bewerkt door: Redactie 15 januari 2016, 11:33 – Bron: AP)

# De Turkse autoriteiten hebben vrijdag twaalf academici opgepakt. Ze behoren tot een groep van meer dan duizend personen die een petitie hadden ondertekend tegen de militaire operaties tegen Koerdische rebellen in het zuidoosten. Het OM onderzoekt of de academici kunnen worden vervolgd voor ‘belediging van de staat’. Volgens president Erdogan zijn het landverraders.

# Ook premier Davutoglu heeft hard uitgehaald naar de academici. De twaalf zijn verbonden aan de Kocaeli Universiteit in het noordwesten van Turkije, vlakbij Istanbul.

# In de petitie roepen meer dan duizend academici uit Turkije en andere landen Ankara op te stoppen met ‘massamoorden’ en het vredesoverleg met de PKK te hervatten. Negen andere academici wacht eveneens arrestatie, maar de politie is nog bezig de daarvoor benodigde papieren te verkrijgen.

# Volgens het persbureau Dogan heeft de Duzce Universiteit een medewerker die de petitie heeft ondertekend om die reden ontslagen. Behalve voor het beledigen van de staat, kijkt het OM ook of de academici kunnen worden vervolgd voor ‘terroristische propaganda’ voor de verboden Koerdische Arbeiderspartij, de PKK.

# President Erdogan bekritiseerde donderdag de ondertekenaars fel. Hij riep de gerechtelijke autoriteiten op om op te treden tegen wat hij het ‘verraad’ noemde.

Terroristen

De ondertekenaars zeggen geen ‘deelnemer aan een misdrijf’ te willen zijn. Ze doelen op de operaties van het leger tegen Koerdische strijders in buurten en steden in het zuidoosten waar de regering uitgaansverboden heeft ingesteld.

# PKK-strijders hebben barricades opgeworpen, loopgraven aangelegd en explosieven geplaatst om de autoriteiten weg te houden. Volgens mensenrechtengroepen zijn meer dan honderd burgerslachtoffers gevallen en zijn duizenden mensen ontheemd geraakt.

# Erdogan zegt dat de ondertekenaars vooringenomen zijn tegen de staat, de taal van ‘terroristen’ bezigen en zich niet uitspreken tegen het geweld van de PKK, die door Turkije en zijn westerse bondgenoten als een terroristische organisatie is bestempeld.

Hier stelt Erdogan dat de EU een bondgenoot van hem is in de strijd tegen het geweld van de Koerden. Wil de EU zich niet langer laten gebruiken door Erdogan en zijn binnenlandse politieke problemen, dan dient de PKK van de lijst van terroristische organisatie te worden verwijderd. Erdogan is eenzelfde haatzaaier als de vechtlustige Koerden.

Advertisements