Tags

Goldman: euro zakt toch wél onder de dollar

Van onze redacteur

Gisteren, 14:05Update: gisteren, 18:25

Het kan verkeren. De valutaspecialisten van Goldman Sachs zijn inmiddels toe aan hun derde voorspelling in anderhalve maand voor de koers van de euro ten opzichte van de dollar. Huidige stand: de dollar is over een jaar tijd meer waard dan de euro.

Volgens de analisten is een euro over 12 maanden $0,95 waard, tegen de $1,08 van nu. Nu president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank de deur wagenwijd open heeft gezet om in maart nieuwe, extra stimuleringsmaatregelen aan te kondigen, gelooft Goldman ook weer in extra verzwakking van de euro.

In december verhoogde Goldman Sachs juist nog de voorspelling voor de eurokoers na de rentevergadering van de ECB. Toen zeiden de analisten dat de euro over een jaar niet onder, maar op gelijke hoogte met de dollar zal staan.

Draghi is weer geloofwaardig

De analisten verwachten dat de ECB in maart de depositorente met nog eens 10 basispunten zal verlagen en ook het obligatie-opkoopprogramma zal opvoeren. ‘Belangrijker nog: het feit dat deze aankondiging direct op de vergadering van december volgt, suggereert dat Draghi zich niet van verdere stimulering zal laten onthouden.’

Bij de vorige vergadering in december kwam Draghi niet over de brug met de extra maatregelen waarop hij eerder had gehint, door weerstand bij een aantal centrale bankiers, zoals die van Duitsland en Nederland. Door die teleurstelling twijfelde Goldman of Draghi wel in staat zal zijn de noodzakelijke stimulering te leveren als dat nodig is. Maar omdat hij donderdag benadrukte dat het gehele ECB-beleidscomité achter hem stond, is die zorg weggenomen, aldus de zakenbank.

Kerninflatie

Die nieuwe stimulering komt er dus, aldus Goldman. En omdat ook de kerninflatie in de eurozone (dus zonder de olieprijs) slechts de helft van het ECB-doel van 1,3% eind dit jaar bedraagt, zal die extra stimulering volgens Goldman langer aanhouden dan de markt nu verwacht. ‘Dat is de onderliggende reden waarom we verwachten dat de dalende trend van euro/dollar zal voortduren en waarom hij groot zal zijn.’

Die nieuwe voorspelling van $0,95 is exact dezelfde als die voorspelling van voor de ECB-vergadering van december. Nu is het voor Goldman alleen te hopen dat de ECB zich niet opnieuw bedenkt.

Advertisements