Tags

,

Politici en emoties: Bush sr verstopte zijn emoties ,zelfs huilpartijen en was daarmee toonbeeld van de klassieke ouderwetse cultuur, maar Obama toont zijn emoties in het openbaar en toont daarmee de kracht van emoties van machteloosheid over maatschappelijk geweld @nrc #politiekeleiders #karaktertrekken

Bush senior: gevoelig en meedogenloos (Guus Valk, Katern Boeken/NRCHandelsblad, 8 januari)

George Bush sr.: Vele gesprekken en dagboeknotities liggen ten grondslag aan een knap geschreven, menselijk portret van een complexe en berekenende persoonlijkheid.

# Destiny and Power benadrukt juist de emotionele kant van Bush. Hij huilde veel, en reageerde emotionbeel op verhalen die hem raakten. De dood van zijn driekarige dochter Robin aan leukemie, in 1953, tekende de rest van zijn leven. maar gehuild werd er alleen achter de schermen. Wat hij aan helemaal niemand liet merken, was hoe eenzaam hij zich tijdens zijn presidentschap voelde. Het zou klagerig overkomen als hij daarover zou praten, vond hij. Daarom schreef hij alles op. De aantekeningen zijn prettig ongestileerd. Hier is geen Obama aan het werk, bij wie iedere anekdote past in een groter verhaal. George Bush schreef gewoon wat in hem opkwam.

Barack Obama heeft dus gemeenschappelijk met Bush sr dat ze als man hun emoties kennen, wat in de oude wereld ongepast was. Waarin ze verschillen is dat Bush duidelijk niet in deze tijd zou hebben gepast doordat het verstoppen van emoties vandaag niet gepast is; tonen van emoties hoort bij authenticiteit en eerlijkheid. Obama heeft de wereld dus het juiste voorbeeld gegeven om zijn tranen te laten biggelen (en geen vloeien want dat zou overdreven zijn). Dat er landen zijn die dat als westerse ‘zwakheid’ vertalen is hun eigen probleem aangezien zij in dit opzicht achterlopen bij de nieuwe trend van deze tijd; die landen en leiders/commentatoren hebben niets van de huidige (nieuwe) wereld begrepen. De oude wereld was namelijk bewust gevoelloos en dat zijn die huidige commentatoren ook, maar de huidige wereld heeft het roer omgegooid: de balans zoekend en gevonden tussen verstand en gevoel, ratio en emotie. Zonder die balans is deze wereld niet meer te redden.