Tags

, ,

Wat wil Europa? Minder, minder (column Menno Tamminga, Katern Economie/NRC Handelsblad, 5 januari)

“De enige grote partij die in Tweede Kamer het belang van beleggers aanstipte was SP”

# De richtlijn en de wetgeving redeneren te veel vanuit de optiek van topmanagers die geen gedoe willen. Maar beleggers hebben het volste recht op adequate financiële informatie. Vreemde ogen dwingen. Vier keer per jaar cijfers lijkt me een minimum.

Een aardige belangentegenstelling tussen het topmanagement en beleggers. Valt daar ooit uit te komen?

# Beleggers zijn al lang niet meer de karikaturale sigaren rokende dikbuiken in driedelig kostuums, al sluit ik niet uit dat zij nog bestaan. Vermogensbeheerders die voor miljoenen werknemers en burgers pensioenverzekeringen beleggen zijn dé grote beleggers. Zij werken voor u.

Natuurlijk bestaan die dikbuikige sigaarrokers nog. Dat zijn nog steeds dezelfde kapitalisten van de 19e eeuw, die hun vermogen op een gemakkelijke manier hebben verworven en opgebouwd. Dat zijn de 1000 rijkste families, ofwel de financiële familiedynastieën met onder meer namen als de Rothschildts en Rockefellers, met hun RR voor de deur, die hun eigen vermogensbeheerders hebben om hun privévermogen tot in het oneindige uit te bouwen. Maar dat de pensioenbeheerders bijna evenveel invloed en politieke macht aan het opbouwen zijn, is evident.

Er is dus een verwarrende spagaat ontstaan, dat wel!

# De enige grote partij die bij de mondelinge behandeling van het wetsontwerp in de Tweede Kamer het beleggersbelang aanstipte, was SP-Kamerlid Arnold Merkies.

Alleen aanstipte, of er ook nog een uitleg bij gaf? Het moet dus in de Handelingen na te trekken zijn.

# Degene die het wetsontwerp verdedigde, minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA), maakte twee opmerkingen die de nieuwe regels bij voorbaat ondermijnen. Op vrijwillige basis mogen bedrijven gewoon doorgaan met wat ze nu doen. Én: tussentijdse koersgevoelige informatie moeten bedrijven melden, want daar heeft de belegger dan weer wél recht op. Vandaar: de spanning stijgt.

Hieraan kan dus nog geen conclusie verbonden worden zonder de opmerkingen van Merkies eerst te kennen en dus na te zoeken.