Tags

Weersta de lokroep van een rancunereferendum (Rob de Wijk en Arend Jan Boekestijn, Opinie & Debat/de Volkskrant, 5 januari)

Het associatieverdrag ,met Oekraïne is ongeacht de uitkomst van het referendum reeds operationeel

http://www.volkskrant.nl/opinie/weersta-de-lokroep-van-een-rancunereferendum~a4218463/

Dat Jan Roos het associatieverdrag niet gelezen blijkt te hebben is tot daaraan toe, maar dat zijn academische maatje Thierry Baudet de materie niet beheerst, is op z’n minst dom te noemen. Stom is iets minder neutraal uitgedrukt, maar wie neemt hem ooit nog serieus?

De vraag is dus nu of het nog zin heeft om door te gaan met dit referendum, want dat kan geen realistische resultaten meer opleveren. Maar daarmee is niet gezegd dat referenda in de toekomst onnodig zijn, want het tegendeel is waar. De referenda zijn uiterst noodzakelijk om het democratisch tekort in de EU op te heffen. En het liefst ook in ons land in het kader van onze nationale wetgeving, maar daarvoor is ons politieke bestel te conservatief. Dus dan maar alleen in de EU. De volgende keer moet een dergelijk referendum door het Burgercomité EU – of anderen – zich beter voorbereiden. En waarom is de regering of de Tweede Kamer niet al eerder met deze ondeugdelijkheid gekomen? In feite had het ministerie van Buitenlandse Zaken, als meest gespecialiseerde deskundigen met een verklaring moeten komen. Een minpuntje dus voor dat departement.

 

 

Advertisements