‘Zelfs met IS valt te praten’ (Hans van Zon, buitenland/Het Parool, 2 januari)

Terreur | Volgens Britse onderhandelaar is handdruk begin van echte oplossing

Met alleen bommen op Islamitische Staat krijg je terroristen niet op de knieën, zegt de Britse onderhandelaar Jonathan Powell (59). “Als je dit drama wilt oplossen moet je ook onderhandelen.’ Hij is een roepende in de woestijn.

# Hier spreekt de auteur van het vorig jaar verschenen Talking to terrorists. Daarbij sluit hij Islamitische Staat niet uit. “Omdat je met bommen mogelijk het kalifaat kunt vernietigen maar daarmee IS niet dood is. Dan waaiert de beweging uit over alle krochten van de wereld en is het wachten op een ‘nieuw Parijs’, op aanslagen op burgerdoelen.

# “Je kunt pas echt iets doen aan stuitende ongelijkheid, hongersnood, epidemieën, massaverkrachting en bijvoorbeeld kinderleed als er een eind komt aan gewapende conflicten. Daarom zet ik me daar de rest van mijn leven voor in”, zegt hij. Voor dat levensdoel heeft hij Inter/Mediate opgericht, een onafhankelijke organisatie voor conflictbemiddeling.

Het wordt tijd dat politici, economen en neoliberalen erkennen dat er een stuitende ongelijkheid in de wereld bestaat, die aan de basis ligt van het terrorisme. Daar heeft het kapitalisme geen antwoord op. Dat kan niet met Ontwikkelingssamenwerking alleen worden aangepakt, want een druppel op een gloeiende plaat. Er zal een Marshallplan voor alle achtergebleven gebieden moeten worden ontwikkeld om te voorkomen dat de wereld permanent wordt belaagd door terroristen die niets te verliezen hebben en daarom overal hun slag slaan waar dat mogelijk is. Nieuw feit is nu dat terrorisme dat al decennia lang bestaat, nu wordt aangevuld door mensensmokkelaars die daar een slaatje uit kunnen slaan. En dat maakt een machtsblok tussen deze smokkelaars en vluchters, waarbij de Macht van het grote Getal een sterke troef betekent, tot een gelijkmatige sparringpartners en dus tegenblok als alle bestaande multinationals, om maar een indicatie te geven van de verschuivende machtsverhoudingen in deze wereld.

 

Advertisements