Tags

Kun je creativiteit digitaliseren? (Annet Aris, fd.weekend/ fd, 10 oktober 2015)

http://fd.nl/morgen/1121846/data-kunnen-iets-uitwerken-maar-de-idee-komt-van-de-mens

# Betekent dit dat we een wereld tegemoet gaan van geautomatiseerde creativiteit? Kunnen algoritmen meer zien dan wij? Volgens experts zoals Erik Brynjolfsson van MIT hebben beide visies gelijk. Artificiële Intelligentie wordt inderdaad steeds beter in het herkennen van patronen en combineren van inzichten. Maar dit geldt alleen binnen hun eigen referentiekader: daarbuiten zijn de resultaten nog miserabel. Wij als mensen hebben gelukkig nog een veel breder kader dan de algoritmen: computers en robots hebben het nog steeds moeilijk met gevoelsmatige input als ruiken, voelen en communiceren en ook zijn we veel beter in het stellen van vragen. Echte ‘ideation’, het verzinnen van fundamenteel nieuwe concepten of ideeën die hout snijden is nog altijd voorbehouden aan de mens. Maar het uitwerken, verfijnen en verbeteren van deze ideeën zou wel eens veel beter kunnen werken met behulp van digitale intelligentie, iets waar creatieve scheppers aan zullen moeten wennen. Gelukkig zal het echter nog wel even duren voordat een computer zal kunnen zeggen welk rode doek nu het mooiste is.

Mijn commentaar:

Omdat hier staat: ‘computers en robots hebben het nog steeds moeilijk met gevoelsmatige input als ruiken, voelen en communiceren en ook zijn we veel beter in het stellen van vragen. Echte ‘ideation’, het verzinnen van fundamenteel nieuwe concepten of ideeën die hout snijden is nog altijd voorbehouden aan de mens’, bewijst deze uitspraak dat er een fundamenteel verschil bestaat tussen mens en robot en dat een robot nooit een mens kan worden. Ook al hopen (en denken) de wetenschappers en techneuten dat dit op lange termijn wel zal kunnen. Dat is de topische rationeel-menselijke denkfout, namelijk dat de mens ooit een duplicaat-mens zal kunnen ontwerpen en ontwikkelen. Neen, de robot die zou moeten worden ‘gepromoveerd’ tot een mens of een mensachtige, is een fundamentele onmogelijkheid. Wetenschappers die dat denken voor elkaar te kunnen krijgen, hebben niets van het leven begrepen. Preciezer geformuleerd: niets van het verschil begrepen tussen stof en geest. Dat zijn twee verschillende werelden, het materialisme versus de geestelijke energieën, om hiermee de non-materie aan te duiden. Daarmee is de ‘bezielde’ mens een uniek scheppingsproduct en kan een robot nooit een bezield wezen worden, want een product vanuit menselijk technisch kunnen voortgebracht.

Dit is al dan niet een optimistisch nieuwjaarsblog, afhankelijk hoe je tegen artificiële of kunstmatige intelligentie aankijkt. Voor de bewonderaars van een uniek scheppingsproduct dus optimistisch, voor de materialisten onder ons een teleurstelling.