Tags

Ik heb geen recht om te klagen (Marijn Kruk, Katern de Verdieping/Trouw, 31 december)

Andinet vluchtte van Eritrea via Soedan, Tsjaad naar Europa. Sinds enige tijd woont hij in Duitsland. Correspondent Marijn Kruk vond een oude bekende terug.

‘Op de zesde dag hadden we het opgegeven, ook ik. Ik zei tegen mezelf, oké, dit is het dan, hier eindigt het.’

# Andinet ontvluchtte Eritrea om aan de dienstplicht te ontkomen. In het ‘Noord-Korea van Afrika’ is die in principe ongelimiteerd.’

Dit reisverhaal of –verslag lezend van een Trouw-correspondent die een oude bekende, ooit geïnterviewd, via Facebook weer tegenkomt, dan zijn het niet alleen hele zware overlevingstochten, maar alleen weggelegd voor doorzetters pur sang die die bizarre wereld buiten Europa overleven. Daartoe is de gemiddelde Europeaan niet in staat. Dus ‘iets’ meer respect tegenover deze vluchtelingen is gerechtvaardigd. En de rijkdom van het westen (op het Amerikaanse en Europese continent) die de individuele rijkdom in Azië duidelijk overtreft, maakt dat in dit tijdsgewricht sprake zal zijn van een permanente vluchtelingenstroom, overal ter wereld. We worden weer nomadevolkeren, zoals in de prehistorie. De mondiale politiek zal zich op deze algehele migratie moeten voorbereiden. Het is niet anders.