Tags

Brussel grijpt in bij lekke grens (Frans Boogaard, in het nieuws/AD, 12 december)

Onwillige landen gedwongen EU-bewakers te dulden

Er komt een snel inzetbare pool van 2000 bewakers

Brussel | Europese landen dreigen bij wanbeheer de controle over hun eigen buitengrenzen kwijt te raken. Europa neemt die straks gewoon over, ook als het land in kwestie tegen is. Met die inbreuk op de nationale soevereiniteit wil Brussel voorkomen dat ooit nog één land Europa in een vluchtelingencrisis stort.

# Het voorstel dat komende dinsdag door de Europese Commissie wordt afgetikt, geldt voor alle lidstaten, maar is geïnspireerd door de problemen aan de Turks-Griekse grens, waarlangs de afgelopen maanden rond 700.000 vluchtelingen Europa bereikten. Die grens, houdt ook premier Rutte niet op te benadrukken, was en is zo lek als een mandje. Griekenland zelf kon de bewaking van zijn duizenden kilometers lange grens met honderden eilanden niet aan, maar accepteerde pas hulp van buitenaf toen de andere landen dreigden de Grieken desnoods uit Schengen te gooien.

# Juist gisteren werd bekend dat de Griekse regering en de Europese grensbewakingsdienst Frontex binnen 5 dagen een operationeel plan op tafel leggen om met een snel interventieteam zowel de land- als zeegrenzen beter af te schermen. Dat plan ligt er dus precies op tijd: uiterlijk één dag voordat het ultimatum van de andere landen afloopt en de Europese leiders daadwerkelijk hadden moeten beslissen of ze Griekenland, wat nooit eerder is gebeurd met een Europees land, voor maximaal 2 jaar van de rest van Europa zouden afsnijden.

Eindelijk een doortastend en daadkrachtig ingrijpen van de Europese Commissie waar dat nooit eerder gebeurde en daardoor het gezag van de Commissie en de EU als geheel tanende was. Die historisch gegroeide fout is dus nu hersteld. Een goed voorbeeld doet goed volgen.