Tags

,

‘Mohammed zou geschokt zijn door het geweld van IS’ (Hans van Zon, AD, p.11)

Interview | Karin Armstrong (71), Auteur en religie-expert

‘Religie is nooit de bron van oorlogen’

Jezus, Mohammed, Paulus, ze zouden totaal verbouwereerd zijn als ze nu op aarde zouden zijn. ‘Dit is niet de wereld waarvan ze droomden’, zegt de Britse Karen Armstrong, een autoriteit op het gebied van religies.

# “Als Jezus in en buiten het Vaticaan om zich heen zou kijken, zou hij zich rot schrikken. Van de pracht en praal. Van het geruzie dat het christendom heeft verscheurd. Van de ongelijkheid in de wereld. De ene mens heeft het 2000 jaar later nog altijd veel beter dan de andere”, schetst Karen Armstrong.

# “Ook Mohammed zou geschokt zijn.Hhij zou niets begrijpen van Islamitische Staat. Waarom die beweging zo gewelddadig en onverzoenlijk is. Mohammed wilde geen exclusieve religie met volgelingen die anderen uitsluiten en te vuur en te zwaard bestrijden. Net als Jezus wilde hij een voor iedereen betere wereld.”

# In haar boek In naam van God bindt Armstrong de strijd aan met de claim dat religies en hun volgelingen altijd gewelddadig zijn. Volgens Armstrong zit het geweld in de mens, niet in de religies. “Religie is nooit de oorzaak, de bron van oorlogen. Fundamentalisme, of het nu joods, christelijk of islamitisch is, hoeft op zich geen gewelddadig verschijnsel te zijn.”

# Ze wijst erop dat slechts een klein deel van de fundamentalisten terreurdaden begaat. De meesten proberen gewoon een vroom leven te leiden. “Oorlogen worden zelden uit idealisme gevoerd, maar vooral uit berekening. Ook terrorisme heeft altijd een politieke achtergrond, terroristen halen daar hun motivatie uit”, zegt Armstrong met stelligheid. Chronische ongelijkheid, eigenbelang en gebrek aan liefde voor de buur, dat zijn de echte bronnen van het kwaad.

En zo worden alle haatimams in een enkel boek geheel onderuit gehaald. Ze kletsen maar wat, zuigen alles uit hun duim.