Tags

Wijze woorden van Achille Mbembe (1957), is geboren in Kameroen. Hij brak mondiaal door als postkoloniale denker (hoogleraar universiteit Witwatersrand, Zuid-Afrika) en kwam in 2000 met zijn boek De La Postcolonie, essai sur l’imagination politique dans l’Afrique contemporaine.

‘Europa is moe en zelfvoldaan’ (Bram Vermeulen, nrcnext:

http://www.nrc.nl/next/2015/12/11/europa-is-moe-en-zelfvoldaan-1566383?utm_source=SIM&utm_medium=email&utm_campaign=5om5&utm_content=&utm_term=20151211

En Europa?

# Mbembe laat een lange stilte vallen. „Ik weet het niet. Ik zeg liever niets over Europa. Europa is moe, uitgeput, zelfvoldaan. Europa heeft een zeer hoog niveau van menselijk comfort bereikt, tegen een zeer hoge prijs. Het werkt. Je kunt er niets meer aan toevoegen. Europa heeft die existentiële genoegens bereikt waar de rest van de mensheid slechts naar kan streven. Maar Europa draait om zijn eigen as. Europa is niet bereid verantwoordelijkheid te nemen, voor de toekomst van deze tijd. Europa wil op haar eiland leven, dat prachtige museum. We leven in een tijd waarin we ons bewust moeten zijn dat deze wereld één is. Je kunt niet leven in de illusie dat we niet diep met elkaar verbonden zijn. Er bestaat geen onderscheid tussen hier en daar.”

Hier staat geformuleerd wat voor West-Europa geldt, maar niet voor de gehele EU, en zeker niet voor Oost-Europa, die nu een bijna letterlijk een postkoloniaal bestaan uitproberen als postcommunistische landen. Daarom levert dit interview goede denkstof op.

 

Advertisements