Tags

Tien Aziatische landen vormen economisch blok (Trouw, economie/Trouw, 23 november)

# De leiders van tien Zuidoost-Aziatische landen hebben gisteren hun handtekeningen gezet onder een plan om een economische gemeenschap op te richten naar Europees voorbeeld, dit deden ze op de topconferentie van Asean, de Associatie van Zuidoost-Aziatische naties, in Kuala Lumpur.

# De gastheer, de Maleisische premier Najib Razak, zei dat het besluit een mijlpaal is voor de 625 miljoen mensen die in de lidstaten van Asean wonen. De landen hebben volgens Razak een gezamenlijk bruto binnenlands product van 2400 miljard euro. Dat kan naar verwachting tot 2020 oplopen tot 4400 miljard euro. Tegen 2030 kan het blok de op drie na grootste economie ter wereld vormen, aldus Razak.

# De Asean-landen hebben al veel onderlinge handelsbelemmeringen opgeheven. “Nu moeten we een echte interne markt creëren”, zei Razak. “Met een vrijer verkeer van goederen en diensten.”

# Ook gaan ze economische strategieën op elkaar afstemmen, elektronische transacties vergemakkelijken en hun transport- en communicatienetwerken verbinden.

En op dit strategische onderdeel doen zij, de Aseanlanden, gemakkelijk en efficiënt, waar de EU steeds maar ruzie over maakt. Waar de Aziaten dus nu het geheim van de EU heeft ontdekt en die sleutel wil gaan invoeren in hun eigen regio, daar valt een les te trekken voor de EU-lidstaten dat ieder afzonderlijke lidstaat over zijn eigen schaduw moet leren heen te stappen. Mislukt die poging om de EU efficiënter te laten besluiten, dan wordt Asean het 2e handelsblok van de wereld na de VS, en komt de EU op de 3e plaats terecht. Eigen schuld, grote bult EU!

# Het is de bedoeling dat de vrijhandelszone van de economische gemeenschap van het zuidoosten van Azië voor 31 december op papier vorm krijgt en dat meteen wordt vastgelegd hoe die in de komende jaren wordt gerealiseerd. De landen gaan niet alleen op economisch vlak samenwerken, ze willen ook op het gebied van veiligheid en politiek een eenheid vormen. De Asean-landen zijn Brunei, Cambodja, de Filippijnen, Indonesië, Laos, Maleisië, Burma, Singapore, Thailand en Vietnam.

We zijn uiterst benieuwd of de Asean-landen binnen enkele jaren een compleet blok kunnen optuigen, waar de EU daar decennia lang over deed en waarbij het nog erg onzeker is of de Europese droom uiteindelijk een succes gaat worden. Lukt het de Asean wel, dat is de EU letterlijk het Avondland geworden, dankzij alle nationale emoties en populisme.

Advertisements