Tags

Welkom in Europa (Ward Schreuder te Uithoorn, het laatste woord/Het Parool, 16 november)

# Iedereen is uiteraard nog geschokt van wat er vrijdag in Parijs is gebeurd. Het is vreselijk en onaanvaardbaar. Zaterdag was al meteen merkbaar hoe politici zich uitspraken over het drama. Naast gebruikelijke steunbetuigingen kwam Geert Wilders met opvallende tweets: ‘Een zogenaamde asielzoeker dus. In werkelijkheid een moslimterrorist. Grenzen dicht!!’

# Wij zijn nu geraakt door datgene waar al die asielzoekers voor op de vlucht zijn geslagen en we vinden het verschrikkelijk om mee te maken. Zou dat niet juist meer reden zijn om vluchtelingen toe te laten?

# We maken nu voor de tweede keer in korte tijd aanslagen mee, en dit keer is heel Europa geschrokken, heel Europa is alert, sommigen zijn bang. Als er nog veel aanslagen volgen, zullen de eerste vluchtplannen ook hier op tafel komen.

# Vluchten naar Amerika bijvoorbeeld. Maar wat als we daar niet worden binnengelaten? Wat als we daar als oud vuil worden behandeld, en alle Amerikanen zeggen: vol is vol? Wat dan, Geert Wilders, wat dan?

# De aanslagen in Parijs hebben velen hardhandig wakker geschud en ze met hun neuzen gedrukt op de verschrikkelijke dingen die in deze maatschappij spelen. De aanslagen in Parijs laten zien waarom wij moeten meeleven met vluchtelingen. Dit hebben zij doorgemaakt, erger zelfs. Vluchtelingen zijn misschien economisch en sociaal door velen niet gewenst, maar als zij aanslagen als die in Parijs op grote schaal hebben meegemaakt: welkom in Europa.

Heel juist gezien en opgemerkt om dit  zo wereldkundig te maken.