Tags

, , ,

Mario Draghi is de haviken voor (Mark Beunderman, Katern Economie/NRC Handelsblad, 13 november)

Monetair beleid

DE ECB-president creëert de verwachting dat het omstreden miljardenprogramma uitgebreid wordt

# Nu kan Mario Draghi eigenlijk niet meer terug. De president van de Europese Centrale Bank (ECB) zinspeelde gisteren tijdens een hoorzitting in het Europees Parlement duidelijker dan ooit op uitbreiding van het grootschalige en omstreden opkoopprogramma van staatsobligaties. Beleggers en analisten zullen raar opkijken als het ECB-bestuur vervolgens bij zijn vergadering over drie weken niets doet.

Een prachtige tactische zet van Draghi om zijn tegenstanders binnen het ECB-bestuur de mond te snoeren; toch allemaal conservatieve economen die het oude economische wereldbeeld blijven vasthouden. Ten onrechte dus. Draghi heeft tot nu toe en dus al zoveel jaren het gelijk aan zijn zijde gekregen.

# De zorgvuldig gekozen woorden van de Italiaan duidden weer nét iets meer op extra maatregelen dan zijn vorige verklaring over monetair beleid, na de ECB-vergadering van oktober.

# Nu koopt de ECB 60 miljard aan obligaties op, hoofdzakelijk staatsobligaties maar ook leningen van bijvoorbeeld de Nederlandse Waterschapsbank en van de Franse spoorwegen staan op het boodschappenlijstje van de ECB. De centrale bank betaalt voor die obligaties met geld, dat in de financiële markten komt. Doel is het aanwakkeren van groei en inflatie.

Het is natuurlijk vreemd om te lezen dat ook obligaties van Franse spoorwegen door de ECB worden opgekocht. Als niet-econoom vraag ik mij af of dit geen verkapte subsidies zijn en concurrentievervalsend.

# Het programma loopt in principe tot september 2016, maar Draghi liet weten dat de ECB altijd heeft gezegd „dat onze aankopen langer zouden plaatsvinden” als het ECB-inflatiedoel van nabij de 2 procent buiten bereik blijft. En dit is nu volgens de ECB-topman het geval. De inflatiedynamiek is „verzwakt”, zei Draghi. Volgens Eurostat was de inflatie in oktober 0 procent. De kerninflatie, waarin de lage olieprijs niet is meegerekend, kwam uit op 1 procent.

# Hebben de miljarden uit Frankfurt dan wel effect? Jazeker, zei Draghi. De kredietverlening trekt aan en dat werkt positief door op onder meer de consumptie in de eurolanden. Maar het economisch herstel staat onder druk. „Neerwaartse risico’s zijn duidelijk zichtbaar”, zei Draghi, doelend op de groeivertraging in opkomende landen.

Dat het economisch herstel onder druk staat wordt zelfs door het CBS vandaag in dezelfde krant bevestigd: ‘CBS: economische groei valt verder terug’ (auteur eveneens Mark Beunderman). Juist die traagheid van blijvend herstel maakt dat deze economische situatie anders is dan alle voorgaande recessies. Alleen daarom hebben Jens Weidmann (president Deutsche Bundesbank) en Klaas Knot (DNB) ongelijk in hun kritiek op Draghi. Diezelfde conclusie is op deze plek al veel vaker getrokken na een nieuw perscommuniqué van laatst genoemde, maar nu voor het Europees Parlement. Knot en Weidmann moeten zo langzamerhand helemaal gek worden van deze ECB-president die iedereen te slim af is en die de financiële markten met zijn toverstaf blijkt te kunnen betoveren. De juiste man op de juiste plaats.