Tags

, ,

Renzi wil Albanië en Servië snel bij de EU (ANP, buitenland/Trouw, 12 november)

# De Italiaanse premier Matteo Renzi heeft opgeroepen tot een snelle opname van Albanië, Servië en Montenegro in de Europese Unie. In de online-editie van de Duitse krant Die Welt wijst hij erop dat de EU alleen is uitgebreid naar het oosten. Maar het is volgens hem een tragische en historische vergissing om de Balken-landen uit te sluiten. Naast deze drie landen beijveren ook Macedonië, Bosnië-Herzegovina en Kosovo zich om het lidmaatschap van de EU.

Is Renzo gek geworden zodat hij niet inziet dat de EU-uitbreiding aan haar eigen grenzen is aanbeland, of kiest hij voor een strategische positie om leider van Zuid-Europa te worden in plaats van Frankrijk die vanwege de as met Berlijn niet duidelijk genoeg kan zijn. Maar geen enkele lidstaat staat wat de bevolking te trappelen om nog weer nieuwe lidstaten toe te laten vóórdat de huidige problemen zijn opgelost, want anders ontstaat er een feitelijk Toren van Babel met alle spraakverwarring van dien?

Feit is dat Renzi niet pleit voor toelating van de laatste drie genoemde Balkanstaten op korte termijn, maar gezien zijn pleidooi in Die Welt lijkt hij wel een toelating binnen afzienbare tijd (5 of 10 jaar?) na te streven, en dat terwijl nog geen enkel perspectief bestaat dat de EU op die termijn alle crisisgevaren te boven is gekomen. Het meest redelijk lijkt dan ook dat niet eerder met gesprekken met Macedonië, Bosnië-Herzegovina en Kosovo wordt begonnen voordat het Huis van Europa stabiel te geworden en dat kan nog decennia duren. Tot die zekerheid geen gesprekken met deze landen. Dat draagvlak bestaat niet onder de bevolking. En terecht niet.