Tags

, ,

D66: maak subsidies landbouw openbaar (Hanneke Keultjes, economie/Het Parool, 3 november)

D66 wil dat de besteding van de Europese landbouwsubsidies in Nederland openbaar worden gemaakt. De partij pleit voor een website waarop komt te staan waaraan het geld is uitgegeven.

# Europa geeft tussen 2014 en 2020 373 miljard euro aan steun. De komende jaren loopt dat bedrag af naar ruim 700 miljoen euro.

# Het geld wordt bijvoorbeeld uitgegeven aan inkomenssteun voor boeren die moeten concurreren met landen buiten Europa. Naar welke bedrijven geld gaat, wordt al openbaar gemaakt. Maar wát deze bedrijven precies met de Europese miljoenen doen, is niet bekend.

# Dat moet anders, vindt D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya. Volgens haar worden de subsidiestromen met veel argwaan bekeken. “Dit geld is van ons allemaal. Iedereen moet kunnen zien hoe dit wordt besteed.” Bovendien, zo zegt zij, neemt de kans op fraude op deze manier af.

# Ook coalitiepartners VVD en PvdA zeggen voor meer openheid te zijn. “Ik ben voor maximale transparantie”, zegt PvdA-Kamerlid Sjoera Dikkers. Volgens VVDE-Kamerlid is een aparte site niet nodig. “Voordat de subsidies worden toegekend, vindt al strenge controle plaats. Boeren moeten heel veel informatie geven. Het lijkt mij niet nodig ook nog eens te gaan zeggen hoeveel aardappelen hij heeft geteeld.”

Het is maar helemaal de vraag of er subsidiegeld naar aardappeltelers moet gaan. Het hele Europese landbouwbeleid dient op de schop te gaan en dit voorstel van Koser Kaya slijkt hiertoe een prachtige aanzet te worden.

Advertisements