Tags

, ,

Forse Poolse ruk naar rechts zet EU verder onder druk (Hans van Zon, AD/27 oktober)

Conservatieve PiS stevent af op absolute meerderheid

Na Hongarije en Slowakije sluit ook Polen zich aan bij de groeiende weerstand tegen de Europese Unie en de immigratiestromen. De zege van de partij Recht en Rechtvaardigheid PiS verscherpt de tegenstellingen tussen Oost- en West-Europa.

# Met de zege van Kaczynski’s PiS maakt Polen, het grootste EU-land in Oost-Europa, een ruk naar rechts. De partij huldigt een populistisch conservatief gedachtegoed met één uitzondering: op financieel-economisch terrein is zij minder recht in de leer dan het pro-Europese Burgerplatform dat zich conformeerde aan het door Brussel gepredikte bezuinigingsbeleid.

# De PiS steunt een sterke NAVO en staat sceptisch tegenover de Europese Unie en de euro.

Gezien deze ontwikkelingen, waarbij de problemen met de vluchtelingen nog niet eens genoemd worden, maken duidelijk dat van een eenheid binnen de EU al helemaal geen sprake meer is en dat de Europese Commissie met de dag meer problemen krijgt met deze jonge lidstaten. De grootste propagandisten (D66) van een snelle toelating van deze nieuwe Oost-Europese landen hebben het dus volkomen bij het verkeerde eind gehad. Nu zit de EU met de gebakken peren. Want naast deze nieuwe lidstaten raakt de EU nu ook overwoekerd door de populistische stromingen, die met de dag machtiger worden en lak hebben aan het genuanceerde West-Europa.