Tags

, , , ,

Democratie van de grootste bek (Sander van Mersbergen, nieuws/Het Parool, 23 oktober)

Opvang vluchtelingen | Regie was weg bij ‘inspraakbijeenkomst in West-Brabant

Een avond om in Steenbergen de mening te peilen werd een grote manifestatie tegen vluchtelingen. Andersdenkenden kwamen niet of durfden niets te zeggen. Wat ging er mis?

# Van organisator Sander Booij krijgt de woensdagse bijeenkomst in de Steenbergse sporthal ’t Cromwiel het predicaat ‘geweldig’. Intimiderend? “Zeer zeker niet. Er liepen ook vrouwen met kinderwagens mee met de protestmars naar de sporthal”, zegt Booij, actief voor de PVV en actiegroep AZC-Alert. “Dat de emoties in de zaal hoog opliepen, komt omdat mensen zich niet gehoord voelen.”

Onbegrijpelijk dat gemeenteambtenaren en de burgemeester erbij aanwezig zijn terwijl alle ingrediënten voor een uit de hand lopen van deze bijeenkomst daar een garantie voor zijn.

# Maar de voorstanders van de opvang van vluchtelingen uitjouwen, hoort dat wel in een normaal debat? Volgens de aspirant-politicus kwam het doordat de inspreker in kwestie, Dasja Abresch, een vergelijking met nazi’s trok. “En bij de burgemeester lag het aan de manier waarop hij zich opstelde. Hij wilde alles sussen.”

# Booij wilde wel toegeven dat er een aantal ‘bedenkelijke woorden ‘ is gevallen, maar de inspraakavond was volgens hem democratie in optima forma.

Dit blijkt duidelijk niet uit het verslag in deze krant en dat maakt het bizar. Een organisator die nooit getolereerd had mogen worden door de burgemeester is vragen om moeilijkheden. Maar dat is klaarblijkelijk mogelijk in een gemeente als Steenbergen.

# Niet iedereen deelt die mening. Volgens Evelien Tonkens, hoogleraar Burgerschap aan de Universiteit voor Humanistiek [Utrecht, jw]m werden in West-Brabant de regels van de democratie juist met voeren getreden. “Wat mij opviel, is dat de tegenstanders zo weinig bereid zijn om écht van gedachten te wisselen. Voorstanders kregen nauwelijks de kans om te praten. Volgens Tonkens houden sommige Nederlanders er wat beperkte interpretatie van vrijheid van meningsuiting op na.” Ook meningsvorming en meningsherziening horen erbij. Dat zijn stilzwijgende regels die horen bij een democratie.”

# Niet alleen joelende deelnemers, maar ook de gemeente Steenbergen had beter moeten weten. Dat stelt Marcel Boogers, hoogleraar regionaal bestuur in Twente. “Dit was een heel slechte bijeenkomst. Als je mensen in een grote sporthal bij elkaar zet, zijn het de hardste schreeuwers die het podium pakken. Voorstanders voelen zich zo geïntimideerd dat ze hun mond maar houden. Daardoor was het gewoon een protestbijeenkomst, gefinancierd met publiek geld. Het heeft helemaal niets opgeleverd.”

De burgemeester van Steenbergen is duidelijk niet opgewassen op zijn sociale taken in zijn functie. Geen wonder dat deze functionarissen steeds minder aanzien genieten.

# Beter was het geweest volgens Boogers als mensen in groepjes met elkaar en hun bestuurders het gesprek waren aangegaan over het beladen onderwerp. Dat gebeurde vorige maand in Gouda, waar een vergelijkbaar onderwerp werd besproken. Iedereen kon zijn zegje doen, er waren weinig wanklanken. Boogers: “Dan krijg je de kans om echt ideeën uit te wisselen, en kom je veel eerder tot een redelijk gesprek.” Gemeenten verzuimen wat dit betreft om van het verleden en van elkaar te leren, stelt de hoogleraar.

# Volgens PVV’er Booij volgen er nog genoeg momenten waarop de voorstanders in Steenbergen zich kunnen uitspreken over de opvang van vluchtelingen. “Er wordt ook een enquête gehouden. En ze kunnen mailen naar één van de raadsleden.”

Booij dient direct ontheven te worden van zijn opdracht vanwege de wanprestatie tijdens het eerste evenement.

# Dat de bijeenkomst van woensdag zin heeft gehad, staat voor Booij als een paal boven water. “Ik geloof niet dat in Steenbergen nog een azc komt.”

Hier spreekt geen professioneel organisator, maar een partijpolitieke amateur. Gemeentebesturen zijn nu gewaarschuwd: huur geen PVV’er in voor dergelijke evenementen, was dat schept alleen maar lawaai, polarisatie en tweedracht.