Tags

, , , ,

En toch wint de gerechtigheid (Marno de Boer, Katern de Verdieping/Trouw, 12 oktober)

Misdadige wereldleiders kunnen zich niet meer aan het recht onttrekken. Die hoopgevende stelling verdedigt emeritus hoogleraar internationaal recht Willem van Genugten.

# Dus wat er nu bij onderhandelingen ook beloofd zou worden aan Assad, hij kan niet gerist zijn nop een vredige oude dag in het buitenland?

# “Dat denk ik inderdaad. Mocht hij in Rusland belanden, dan kan daar altijd iets veranderen. Misschien wil een opvolger van president Poetin schoon schip maken en is een berechting van Assad een manier om dat te bereiken. Neem de vroegere president van het Afrikaanse Tsjaad, Hissène Habré. Hij had in eigen land grove misdaden gepleegd, maar kreeg daarna asiel in Senegal. Veel van zijn slachtoffers verblijven als vluchteling in België. De Belgische regering stapte vervolgens naar het Internationaal Gerechtshof met de eis dat Senegal Habré zou uitleveren of zelf zou berechten. Uiteindelijk heeft Senegal voor die laatste optie gekozen. Als ze het niet serieus aanpakken kan België alsnog uitlevering eisen.”

# Toch is er veel kritiek op het internationale recht en het functioneren van de Verenigde Naties. Dankzij het vetorecht kon Rusland Assad meermalen uit de wind houden.

# “Syrië is een zwarte bladzijde in het internationale recht, net zoals Somalië, Rwanda en Srebrenica dat eerder waren. Rusland heeft resoluties over eerlijke verkiezingen en de uitlevering van Assad aan het Internationaal Strafhof geblokkeerd. Maar het is een lastige situatie. Rusland heeft een bittere nasmaak overgehouden aan zijn steun in 2011 voor een VN-resolutie om Libische burgers te beschermen. In de tekst stond niets over het omverwerpen van het regime van president Kadafi, maar zo heeft het Westen het wel uitgevoerd. Nu willen de Amerikanen niet zonder vrede steun ingrijpen in Syrië, en betwijfelen de Russen of het vertrek van Assad vrede brengt. Daar hebben ze misschien wel een punt. Het is ook niet zo dat wij een goed antwoord hebben op de problemen in Syrië.”

Om maar een kleine understatement te maken!