Tags

, , ,

Shell stopt poolboring, einde van een tijdperk? (Rob Rombouts, Voorpagina/Het Parool. 28 september)

Shell stopt met zoeken naar olie op de Noordpool. Het is te duur en levert te weinig op, zegt de oliegigant. Sommige experts denken dat dit het einde inhoudt van fossiele brandstoffen.

# Het stoppen van olieboringen bij Alaska op de Noordpool kondigt het einde van het tijdperk van fossiele brandstoffen aan. Dit zegt Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde aan de Erasmus Universiteit en fervent tegenstander van kolencentrales.

# Sterker, het besluit de boringen te staken, kondigt ook het failliet van Shell aan, zegt Ike Teulings van Milieudefensie. “Shell blijft, tegen de trend in, inzetten op fossiele brandstoffen. Ze hebben op het verkeerde paard gewed. Ooit deed Shell iets aan wind- en zonne-energie, maar daar zijn ze mee gestopt. Fossiele brandstoffen winnen op moeilijke plekken kent zijn grens.”

# Bob van der Zwaan, hoogleraar Sustainable Energy Technology aan de UvA en werkzaam bij Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), noemt het afblazen van boringen goed nieuws, maar ziet nog niet het einde van fossiele brandstoffen. “85 procent van onze energie komt van fossiele brandstoffen. Maar het is duidelijk dat we de komende decennia van fossiele brandstoffen af moeten.” Dat dit besluit het einde van Shell zou zijn, noemt hij een opmerking ‘typerend voor de milieubeweging’. Volgens hem investeert Shell in het afvangen van CO2, en efficiëntere installaties. “Dat past in het plaatje van een langzame transitie.” Overigens houdt van der Zwaan er rekening mee dat later alsnog wordt geboord in Alaska. “Afblazen van boren is op dit moment een tactische, commerciële beslissing die samenhangt met strengere regelgeving, hoge kosten en vooral lage brandstofprijs. Als de olieprijs weer richting honderd dollar per vat gaat – en dat gaat gebeuren – zou het zomaar kunnen zijn dat ze weer gaan boren.”

# Dat zegt ook campagneleider Faiza Oulahsen van Greenpeace. “De deur staat nog op een kier. Nu moet president Obama er een definitief einde aan maken.” Obama weerlegde vorige maand nog kritiek op het afgeven van de boorvergunning. Greenpeace ziet staken van boringen als een van de grootste successen van de milieuclub. “In het Noordpoolgebied is de klimaatveranderingen het zichtbaarst. IJs smelt, maar er werd toch geboord in een kwetsbaar gebied. Alleen Gazprom is daar nu nog actief.”

Iets meer feiten en inzichten zijn hierbij door de krant aangedragen. En dat is informatief voor degenen die het nieuws wensen te volgen.